TV PRILOG : ZADOVOLJNI I KUPCI I PRODAVCI

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

www.aleksinac.biz , TV Laser prilog na you tube aleksinacbiz

Tekst i kamera Dušan Stevanović

Iako smo zašli u decembar mesec , ponuda na aleksinačkoj pijaci , svežeg voća i povrća je jako dobra .Vremenski uslovi tokom jeseni pogodovalisu da slane i mraza nije bilo do skoro , te su poljoprivredni proizvodjači  ,  na vreme robu skladištili po podrumima i sada je iznose na pijacu kao svežu i u jako dobrom stanju .

Interesantno je, da su proizvodjači po prvi put priznali da su bili zadovoljni jesenjim cenama , kada se kvalitetna paprika , na primer , prodavala po 90 dinara , što im  daje stimulans da sledeće godine zasada još veće površine .

Na takozvanoj „ sirenjarskoj pijaci“ koja radi u sklopu „ zelene pijace „ velika je ponuda svih vrsta sireva . Masni sir u filijama poskupeo je sa 350 na 400 dinara , dok se sitan sir prodaje od 300 do 350 dinara . Cena jaja je , u zavisnosti od klase od 8 do 12 dinara po komadu , pečurke šampinjoni su od 150 do 200 dinara po kilogramu . Na pijaci se može naći i velika ponuda zimnice . Tegla od 700 grama , dobrog , domaćeg ajvara  košta 400 do 500 dinara isto koliko i tegla slatkog od dunja sa orasima .

Pijaca u Aleksincu radi svakog dana od 6 do 16 časova , a „ najjači „  dani su petak i posebno subota , kada na tezgama možete pronaći i po nekog proizvodjača poljoprivrednih proizvoda . Ostalo su prekupci koji se obično kunu da je to sve rodilo , baš u njihovoj bašti .

Treba reći da je sada aktuelna i pijaca na kojoj možete kupiti ogrevno drvo . S obzirom da je sezona , ona glavna već prošla , bukovo i hrastovo drvo može se naći od 4.500 do 4.800 dinara , dok je bagrem jeftiniji i kreće se od 3.500 do 4.000 dinara . Stručnjaci kažu , da pri kupovini drveta treba obratiti pažnju na to , da li u kubnom metru zaista ima i toliko isto ogrevnog drveta jer postoji mogućnost da se šupljine namerno prave , a i dužina debla nije uvek jedan metar .

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=“https://www.youtube.com/watch?v=J-tL8bHEQwY“][/vc_column][/vc_row]