ВИДЕО ПРИЛОГ : У АДРОВЦУ ОБЕЛЕЖЕНА ПОГИБИЈА РАЈЕВСКОГ

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Video prilog možete pogledati i na  you tube aleksinacbiz , kamera DušanStevanović

У понедељак, 2. септембра поменом палим жртвама и полагањем венаца на спомен-обележје пуковнику Рајевском у порти цркве Свете Тројице отпочело је обележавање 143. годишњице Боја на Горњем Адровцу.

Венце су положиле делегације Општине Алексинац, Министарства одбране, Војске Србије, бројна удружења српско-руског пријатељства, борачких и невладиних организација, као и политичких странака.

Бој на Горњем Адровцу одиграо се 1. септембра 1876. године у оквиру Првог српско-турског рата. Након пораза на Шуматовцу, Керим-Пашина војска била је приморана да се повуче и пређе на леву обалу Јужне Мораве, у намери да обиђе Алексинац и настави офанзиву према северу. Ова битка чувена је по томе што је у њој погинуо руски пуковник Николај Николајевич Рајевски, који је у Србију дошао заједно са неколико хиљада руских добровољаца, и који је, по многим историчарима, Толстоју послужио као испирација за лик грофа Вронског у чувеном роману Ана Карењина. На месту где је погинуо подигнута је црква Свете Тројице, у народу позната као Руска црква или Црква љубави, а његова судбина остаће симбол дубоког пријатељства између два народа.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=“https://www.youtube.com/watch?v=YtE_Misd7Lk“][/vc_column][/vc_row]