Izvor Mondo.rs

opštini Aleksinac u kojoj je 31. jula proglašena vanredna situacija zbog porasta broja obolelih od kovid-19, stanje se stabilizuje i ne uočava se neko mesto koje je žarišna tačka, ukazao je danas predsednik opštine Nenad Stanković.

Stanković je Tanjugu rekao da je „okidač“ za uvođenje vanredne situacije bilo to što je od 20. do 30. jula registrovano 70 pozitivnih na koronu, te dodaje da je cilj bio da se pooštre mere kako bi se stabilizovala situacija.

Direktor aleksinačke Opšte bolnice Goran Vidić kaže da je trenutno manji broj prvih pregleda u kovid ambulanti, što je kako ističe, ohrabrujuće.

Pacijenti koji su za stacionarno lečenje šalju se u Klinički centar Niš, kaže Vidić i dodaje da oni koji se vrate iz Niša sa terapijom, šalju u izolaciju.

„Nismo kovid bolnica, radi se kovid ambulanta, radi se uzorkovanje, pregled pacijenata, rendgensko snimanje… Prema poslednjim informacijama, pre tri dana je bilo 12 pozitivnih i nema porasta broja zaraženih“, ukazao je Vidić za Tanjug.

On navodi i da je na pregledima od 60 do 70 odsto pacijenata između 30 i 50 godina, kao i da najmlađi pacijent ima dve godine.