U Aleksincu održana projekcija filma o sudbini žena u Srbiji i Albaniji

Kratkometražni film o sudbini mladih žena iz Albanije i Srbije “Kismet”, koji su radile žene iz ove dve zemlje, a govori o patrijarhalnom društvu u kome one i danas žive,  prikazan je  u Domu kulture u Aleksincu.

Film “šeta” između urbanih i ruralnih sredina ovih dveju zemalja, između tradicionalnog i digitalnog, između presija i inovacija, starih narativa i novih šansi, a postavlja pitanje – koliko smo slični u različitostima?

Autorka filma Minja Marđonović smatra da su konteksti u kojima su se bavili pitanjem pozicije žena u društvu, izuzetno patrijarhalni, zatvoreni i konzervativni i da to je glavni izazov žena, kako u Srbiji, tako i u Albaniji

.Ovaj projekat je pokrenut sa željom da ukažemo na zajedničke probleme koje žene imaju u ove dve zemlje. Ispostavilo se da ono što povezuje žene Albanije i Srbije jeste njihov kismet, a kismet je sudbina svih žena na ovim prostorima, njihova „obaveza“ da ispune ono što im društvo nameće – navodi Marđonović.

Cilj „Kismeta“ je, kako kaže, da okupi mlade žene, aktivistkinje, koje kroz dokumentovane priče mladih Albanki i Srpkinja grade mir između naroda, koja su kontekstima nametnuto međusobno neprijateljska, a ipak poprilično slična.

Studentkinja završne godine albanskog jezika i književnosti Milena Beran iz Aleksinca je jedna od 10 intervjuisanih žena u filmu, a kaže da joj je velika čast što  se film prikazuje u njenom rodnom gradu.

Nakon  projekcije  organizovana je i tribina, na kojoj su  govoriti autorka filma Marđonović i Beran koja je jedna od učesnica. Inače, kako kažu, film je imao uspešne premijere u Beogradu i Tirani, a ovo je prva projekcija u jugoistočnoj Srbiji.

Film je deo projekta „Žene Albanije i Srbije: Mi to možemo!” koji sprovodi udruženje građana „Zajedno Zajedno“ sa svojim partnerima: Centrom za društvenu ravnotežu Beograd, Omladinski Centar Brus i New Vision Albania koji je podržan od strane OEBS-a i njihove misije u Srbiji.

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti,Foto Dušan Stevanović