U BUDUĆE , CENOVNIK I ZA POPOVE

Narodski rečeno, sveštenici više ne bi smeli da vam traže dotatni novac za sahrane, krštenja, venčanja, osveštavanje vodice…

Ukoliko se utvrdi da su napravili prestup, među koje spada i ovaj, mogu biti svrgnuti, pa čak i doživotno lišeni sveštenog čina, navedeno je u nacrtu predloga novog ustava Srpske pravoslavne crkve. O njemu bi trebalo da se raspravlja u maju na Svetom arhijerejskom saboru.

– Crkvenosudski organi nadležni su za prestupe u koje spadaju prestupi protiv pravoslavne vere, crkve ili crkvenog poretka, život i vladanje koji ne dolikuju svešteničkom činu i službi, nevršenje ili nemarno vršenje svešteničke službe, odnosno neizvršavanje odluka nadležnih crkvenih organa, uvrede ili klevete koje svešteno lice nanese drugom licu i iznuđivanje nagrade za sveštenoradnje – navodi se u predlogu novog ustava SPC.

Verski analitičar Draško Đenović smatra da je vrlo teško dokazati šta je to iznuđivanje za sveštene radnje.

– Vi možete da tužite popa, ali time niste ništa rešili jer taj isti pop sutra treba da vam dođe u kuću. Ne verujem da će on izgubiti posao zato što je uzeo pare od sirotinje raje. Mislim da od tih kazni neće biti ništa, ali svakako oni koji iznude novac treba da budu kažnjeni. Postoje sveštenici koji uzimaju više para za neke obrede – priča Đenović i dodaje:

– Problem se može rešiti jedino uvođenjem jedinstvene tarife ili odrediti parohijal gde je porodica dužna da na godišnjem nivou plati Crkvi određenu sumu za kojoj će joj biti obezbeđeni i vodica i sahrana i krštenje.

Religiolog Miroslav Keveždi kaže za Kurir da je važno da se uspostavi odgovornost u čitavoj hijerarhiji Crkve.– Videli smo da je problem oko vođenja finansija unutar Crkve, da su moguće pronevere, određene devijacije i postavlja se pitanje kako uspostaviti odgovornost. Crkva svakako treba da uredi taj sistem odgovornosti. Niko neće biti izopšten iz Crkve zato što je uzeo više novca, ali svakako da treba da postoje kaznene mere i za to. Da su neki vernici zatečeni cenama koje nisu očekivali, to je praksa, postoje takvi slučajevi i o tome treba razmišljati – zaključuje naš sagovornik.

Pravila za sveštenike

NE SMEJU DA KRITIKUJU CRKVU

Sveštena lica biće najstrože kažnjavana i ukoliko budu u javnosti kritikovali crkveni poredak i odluke nadležnih crkvenih organa. Za ovaj prestup takođe su nadležni crkvenosudski organi.

– Sveštenik ne može da bez nadležnog episkopa izađe u javnost bez blagoslova. Tako da će oni koji nešto kažu protiv crkvenog poretka i izađu u javnost izgubiti posao – smatra Đenović.

Izvor skandalozno.rs , Foto Dušan Stevanović