U RED ZA NOVE TRAKTORE

 

Tanjug

Ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine u Beogradu, formirao se red poljoprivrednika koji žele da podnesu zahtev i dobiju obaveštenja o subvencijama države za kupovinu novih traktora.

– Od ranog jutra, više od 200 poljoprivrednika je došlo da preuzme dokumentaciju, koju, kada popune, dobiće povraćaj novca u visini od 50 odsto od vrednosti kupljenog traktora – rečeno je Tanjugu u resornom ministarstvu.

 

Nadležni kažu, da do sada nikada nije bilo ovako velikog interesovanja za neku od mera koje je Ministarstvo poljoprivrede predložilo.

– Ukoliko poljoprivrednik kupi traktor, koji se koristi najviše u voćarskoj i vinigradarskoj proizvodnji, do cene od 3,6 miliona dinara, mi mu vraćamo pola novca. Nismo do sada ni za jednu meru imali ovako veliko ineteresovanje, a naši telefoni zvone celo jutro – kažu u Ministarstvu i objašnjavaju da ima sasvim dovoljno vremena da u narednih 30 dana svi koji žele, dođu do subvencija.

Mašine koje poljoprivrednici mogu kupiti moraju biti do 100 KW, vrednosti do 3,6 miliona dinara, a nadležni kažu, da je bitno samo da poljoprivrednici imaju izmirene sve obaveze prema državi.

Nedimović: Ima dovoljno sredstava

Prvog dana podnošenja zahteva za odobravanje podsticaja za nabavku novog traktora u 2017. godini, resorni ministar Branislav Nedimović poručuje poljoprivrednicima da ne brinu, jer su za to obezbeđena dovoljna sredstva.

– Što čekate braćo? Biće, nema potrebe da čekate tako… Ima dovoljno novca, ne birinite, ima još mesec dana, ozbiljno vam kažem – rekao je ministar Nedimović.

On je poljoprivrednicima rekao da ima još mesec dana za prijavu, te da je opredeljeno još 500 do 600 miliona dinara.

Na navode poljoprivrednika da je malo novca za traktore, ministar kaže da ima dovoljno sredstava.

– Ostavili smo mi dosta para, ostavili smo još 500 do 600 miliona dinara. Ima para, ne brinite ništa – rekao je Nedimović, a na njegovo pitanje kada su došli, poljoprirednici su odgovorili da su stigli rano jutros.

Ministarstvo je ranije raspisalo Javni poziv za podnošenje zahteva za odobravanje podsticaja za investicije u fizicku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novog traktora u ovoj godini, a zahtev za odobravanje prava na podsticaje podnosi se od 10. aprila do 19. maja.

Zahtevi se podnose na Pisarnici u Nemanjinoj broj 22-26 ili poštom na adresu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine – Uprava za agrarna plaćanja, Bulevar kralja Aleksandra br. 84.

Direktor Uprave rešenjem odobrava pravo na podsticaje, po redosledu podnošenja zahteva, do utroška sredstava, navode u Ministarstvu.