Bugarska državljanka Ivanka Georgijeva (49) iz Sofije, koja je u Bugarskoj osuđena na osam godina zatvora zbog ubistva muža G. G, isporučena je danas pravosudnim organima te zemlje nakon što je u martu uhapšena u okolini Aleksinca po poternici Interpola.

Georgijeva je uhapšena u akciji niške policije u iznajmljenoj kući u selu Kraljevo kod Aleksinca gde se krila sa izvesnim I. S. A. (51), takođe državljaninom Bugarske.

Kako su pisali bugarski mediji, njen suprug G. G. je brutalno izboden na smrt 24. februara 2010. godine u porodičnoj kući, a fatalnom događaju prethodila je svađa supružnika. Pošto su se prvo raspravljali preko telefona, verbalni sukob je nastavljen kada se G. G. vratio kući u vidno alkoholisanom stanju. Počeo je da je vređa, psuje i da baca stvari po kući što je dodatno ražestilo Ivanku koja je pokušala da ga izbaci iz kuće.

Razmena psovki i uvreda, međutim, ubrzo je kulminirala u fizički obračun. U naletu besa, Georgijeva je uzela kuhinjski nož sa stola i njime ubola u vrat supruga koji je okrenuo leđa da bi obuo cipele. Nož se zario u donji deo vrata, nakon čega je G. G. počeo da krvari. Shvativši verovatno šta je učinila, Georgijeva je pozvala Hitnu pomoć, ranjeni čovek je prebačen u bolnicu, ali je preminuo uprkos naporima lekara da mu spasu život jer je izgubio dosta krvi.

Neposredno nakon zločina, Georgijeva je negirala da je ubila muža već se pravdala da je navodno on došao kući, krvav i izboden, a da je ona pokušala da mu ukaže pomoć. Na taj način pokušala je da tok istrage preusmeri na prestupnike sa druge strane zakona sa kojima je njen muž navodno bio u kontaktu. Ona je policiji ispričala da je navodno bila u šoku kada ga je ugledala krvavog na vratima, da je pokušala da mu pomogne, pa je pozvala Hitnu pomoć i policiju. Međutim, posle nekoliko dana, nakon što je policija obavila informativne razgovore sa Georgijevom

Prvu presudu doneo je Gradski sud u Sofiji 2. februara 2012.godine: Georgijeva je osuđena na 10 godina zatvora zbog ubistva supruga. Vrhovni sud Bugarske, pak, smanjio je kaznu Georgijevoj na osam godina zatvora, našavši olakšavajuće okolnosti da je nakon što je smrtno ranila supruga, ipak, pokušala da mu ukaže pomoć. Georgijeva je na slobodi čekala ishod postupka a kada je odluka 8. septembra 2014. godine postala pravosnažna, policija više nije mogla da joj uđe u trag. Raspisana je potrernica i na nacionalnom nivou i preko Interpola, a niška policija ušla joj je u trag u martu ove godine i uhapsila je posle četvorogodišnjeg skrivanja.

Gerogijeva je u pratnji niške policije danas predata bugarskim pravosudnim organima.

– Viši sud u Nišu je 10. aprila doneo rešenje da su ispunjene zakonske pretpostavke da Georgijeva bude izručena, a sve po molbi javnog tužilaštva Republike Bugarske radi izdržavanja kazne od osam godina zatvora zbog krivičnog dela ubistva. Po pravosnažnosti ovog rešenja Ministarstvo pravde Srbije 11. maja donelo je rešenje kojim je dozvoljeno izručenje osuđene Republici Bugarskoj, potvrdila je portparol Višeg suda u Nišu Ana Ristić Gajić.

(Kurir.rs/Blic, B.Janaćković)