Aleksanadru Marinkoviću (22) iz Aleksinca, koji je optužen da je sa 22 uboda „rambo“ nožem 10. januara 2016. godine ubio oca Srđana Marinkovića (43), na ponovljenom suđenju u Višem sudu u Nišu izrečena je kazna od 18 godina zatvora.
Marinković je na prvom suđenju u julu prošle godine osuđen na 19 godina zatvora, što je bilo samo godinu dana manje od zakonskog maksimuma koji mu se može izreći s obzirom da je u vreme izvršenja dela imao manje od 21 godinu, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu i vratio je na ponosno suđenje.
– Ovo veće je posebno i ponovo cenilo nalaz i mišljenje veštaka zatvorske bolnice u Beogradu o njegooj uračunljivosti koja je bila bitno smanjena, što je uzeto kao olakšavajuća okolnost. U ostalom delu stanje je ostalo nepromenjeno – obrazložio je kratko nakon izricanja presude predsednik krivičnog veća sudija Aleksandar Teodosić.

Kako je “Blic” pisao, ubistvo se desilo u kući selu Glogovica oko jedan čas iza ponoći, nakon što su se Aleksandar i njegov otac Srđan vratili sa jedne proslave. Zločin se desio kada je Srđan pošao do toaleta a Aleksandar je krenuo za njim sa nožem dužine 30 centimetara, sa sečivom dugačkim 18 centimetara i nazubljenim ivicama koji je poznat kao “rambo” nož, i njime ga najpre ubo u grudi. Kada je teško ranjeni čovek pao, prema navodima optužnice, nastavio je da ga ubada u leđa.

Marinković je na prvom suđenju izneo šokantnu odbranu da je brutalno ubistvo počinio jer ga je otac navodno terao da ga oralno zadovoljava, ali takva odbrana nije bila prihvaćena.

– Kada sam došao bio je budan, ustao je i počeo je da me bije. Skinuo je bokserice, uhvatio me za glavu i povukao ka svom polnom organu. Rekao je: „on te je napravio, njega ćeš i da ljubiš“. Vukao mi je glavu prema polnom organu i vikao: „pu*i ga, drugo i ne znaš da radiš“. Kada sam osetio sam penis na usnama, zgrozio mi se život. Sve se u meni uzburkalo. Osetio sam bes i gnev – izjavio je Marinković pre dve godine, na početku suđenja. On je tada rekao da se seća se da ga je ubo dva puta nožem i da se navodno više ničega ne seća.

Nakon jučerašnjeg izricanja presude na ponovljenom suđenju, Marinkoviću je do pravosnažnosti presude produžen pritvor u kojem se nalazi od 10. januara 2016.godine.

Nije prisustvovao izricanju

Marinković danas nije prisustvovao izricanju presude već su, osim zakonskih zastupnika, u publici bile prisutne njegova majka i sestra.

Izvor Blic on line , Tekst i foto Branko Janaćković