UBICI OCA 18 GODINA ZATVORA

Aleksanadru Marinkoviću (22) iz Aleksinca, koji je optužen da je sa 22 uboda „rambo“ nožem 10. januara 2016. godine ubio oca Srđana Marinkovića (43), na ponovljenom suđenju u Višem sudu u Nišu izrečena je kazna od 18 godina zatvora.
Marinković je na prvom suđenju u julu prošle godine osuđen na 19 godina zatvora, što je bilo samo godinu dana manje od zakonskog maksimuma koji mu se može izreći s obzirom da je u vreme izvršenja dela imao manje od 21 godinu, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu i vratio je na ponosno suđenje.
– Ovo veće je posebno i ponovo cenilo nalaz i mišljenje veštaka zatvorske bolnice u Beogradu o njegooj uračunljivosti koja je bila bitno smanjena, što je uzeto kao olakšavajuća okolnost. U ostalom delu stanje je ostalo nepromenjeno – obrazložio je kratko nakon izricanja presude predsednik krivičnog veća sudija Aleksandar Teodosić.

Kako je “Blic” pisao, ubistvo se desilo u kući selu Glogovica oko jedan čas iza ponoći, nakon što su se Aleksandar i njegov otac Srđan vratili sa jedne proslave. Zločin se desio kada je Srđan pošao do toaleta a Aleksandar je krenuo za njim sa nožem dužine 30 centimetara, sa sečivom dugačkim 18 centimetara i nazubljenim ivicama koji je poznat kao “rambo” nož, i njime ga najpre ubo u grudi. Kada je teško ranjeni čovek pao, prema navodima optužnice, nastavio je da ga ubada u leđa.

Marinković je na prvom suđenju izneo šokantnu odbranu da je brutalno ubistvo počinio jer ga je otac navodno terao da ga oralno zadovoljava, ali takva odbrana nije bila prihvaćena.

– Kada sam došao bio je budan, ustao je i počeo je da me bije. Skinuo je bokserice, uhvatio me za glavu i povukao ka svom polnom organu. Rekao je: „on te je napravio, njega ćeš i da ljubiš“. Vukao mi je glavu prema polnom organu i vikao: „pu*i ga, drugo i ne znaš da radiš“. Kada sam osetio sam penis na usnama, zgrozio mi se život. Sve se u meni uzburkalo. Osetio sam bes i gnev – izjavio je Marinković pre dve godine, na početku suđenja. On je tada rekao da se seća se da ga je ubo dva puta nožem i da se navodno više ničega ne seća.

Nakon jučerašnjeg izricanja presude na ponovljenom suđenju, Marinkoviću je do pravosnažnosti presude produžen pritvor u kojem se nalazi od 10. januara 2016.godine.

Nije prisustvovao izricanju

Marinković danas nije prisustvovao izricanju presude već su, osim zakonskih zastupnika, u publici bile prisutne njegova majka i sestra.

Izvor Blic on line , Tekst i foto Branko Janaćković