УЧЕШЋЕ МЕДИЦИНСКИХ СЕСТАРА НА III СИМПОЗИЈУМУ И IX КОНГРЕСУ НАЦИОНАЛНЕ АСОЦИЈАЦИЈЕ УДРУЖЕЊА ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА СРБИЈЕ

НАУЗРС је добровољна, невладина, недобитна, струковна организација са статусом Савеза удружења, организована ради остваривања циљева у области промовисања медицинске струке и науке и едукације свих профила здравствених радника. Савез делује у области струковног организовања свих профила здравствених радника и сарадника Србије.

У организацији НАУЗРС-а, 16. и 17. септембра одржан је III симпозијум Друштва медицинских сестара и техничара НАУЗР Србије у хотелу „Јуниор“ у Брзећу. Акредитациони број симпозијума је: Д-1-611/17 и био је акредитован за лекаре, медицинске сестре/техничаре и здравствене техничаре. Као председник педијатријске секције а и акредитовани предавач учествовала је и главна сестра Дома здравља Алексинац, смс Александра Стоилковић са едукативним радом на тему „ Супериорност мајчиног млека“.

Национална асоцијација удружења здравствених радника Србије организовала је IX Конгрес са међународним учешћем у периоду од 11. до 15. октобра 2017. године, у хотелу „Zepter“ у Врњачкој бањи. Рад на Конгресу је био реализован са много сати пленарног рада, округлих столова, акредитованих предавања и стручних саопштења. Акредитациони број IX конгреса НАУЗРС-а је Д-1-281/17. Акредитован је за лекаре, стоматологе, фармацеуте, биохемичаре, медицинске сестре и здравствене техничаре.

Свечаном отварању Конгреса осим чланова НАУЗРС-а, присутни су били уважени гости из Бугарске, Босне и Херцеговине, Словеније и Црне Горе, председница Коморе медицинских сестара и техничара, директори Домова здравља, болница, завода, професори на факултетима, градоначелници неких градова као и други гости из Србије. Пленарна тема Деветог конгреса Националне асоцијације удружења здравствених радника Србије са међународним учешћем била је: АКНЕ И ИСХРАНА: ЧИЊЕНИЦЕ И КОНТРОВЕРЗЕ, предавач проф. др Ивана Бинић – редовни професор Медицинског факултета Универзитета у Нишу. Учешће на конгресу су узела сва Друштва Националне асоцијације удружења здравствених радника Србије и то:

 1. Друштво медицинских сестара и бабица НАУЗР Србије
 2. Друштво санитарно – еколошких инжињера и техничара НАУЗР Србије
 3. Друштво дијететичара – нутрициониста НАУЗР Србије
 4. Друштво лабораторијских технолога и техничара НАУЗР Србије
 5. Друштво физио и радних терапеута НАУЗР Србије
 6. Друштво фармацеутских техничара НАУЗР Србије
 7. Друштво струковних медицинских радиолога и рентген техничара НАУЗР Србије
 8. Друштво зубних техничара НАУЗР Србије

Међу активним учесницима на конгресу били су и предавачи из Дома здравља Алексинац, смс Александра Стоилковић , вмс Велиборка Пешић Милић, вмс Марија Богдановић, мс Маја Јевтић и мс Јелена Симоновић.

Смс Александра Стоилковић је председник педијатријске секције и имала је стручно саопштење на тему „ Медицинска сестра у саветовалишту за здраву децу“. Мс Јелена Симоновић је имала два стручна саопштења , за ендокринолошку секцију на тему „Ендокринологија и хитна стања“ и за педијатријску секцију на тему „Модерна болест деце – гојазност „. За педијатријску секцију радове су имале и остале  медицинске сестре Дома здравља Алексинац и то:

 1. вмс Велиборка Пешић Милић „ Природна исхрана новорођенчета“
 2. вмс Марија Богдановић „ Леукемије код деце“
 3. мс Маја Јевтић „ Значај комуникације у педијатрији“

Поред својих излагања на секцијама на којима су учествовале, медицинске сестре Дома здравља Алексинац су посећивале и друга предавања тако стичући потребна знања везана за струку. Размењена су искуства са другим колегама и колегиницама, говорило се о иновацијама у сестринском делу здравствене делатности а и подсетило се на оно што се и дан данас примењује у пракси.

Руководилац КМЕ за МСТ

мс Јелена Симонови