UGAŠENA NAJSTARIJA UČITELJSKA ŠKOLA , ALEKSINAC IZGUBIO I PEDAGOŠKU AKADEMIJU

Posle zatvaranja rudnika koji je nekada zapošljavao 1.000 rudara i izmeštanja kasarne u Niš , u kojoj je , pričalo se , nekada bilo 1.000 vojnika i starešina , Aleksinac je izgubio i Pedagošku akademiju posle 123 godine . Tri simbola koja su oličavala grad Aleksinac .

Vlada Srbije donela je danas odluku o osnivanju Akademije vaspitačko-medicinskih strukovnih studija.

U cilju reorganizacije strukovnog visokog obrazovanja, usvojen je predlog da se Visoka škola strukovnih studija za vaspitače Kruševac, Visoka medicinska škola strukovnih studija Ćuprija i Visoka škola za vaspitače strukovnih studija Aleksinac integrišu u Akademiju vaspitačko-medicinskih strukovnih studija sa sedištem u Kruševcu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Nekada je “Učiteljska akademija“, a danas škola za vaspitače u Aleksincu  bila kamen  temeljac opismenjavanja u Srbiji.

Početak priče o “Učiteljskoj školi” smešten je u poslednju deceniju 19. veka. Pre nego što je škola došla u grad u kome se i dan danas nalazi, moralo je da se poklopi nekoliko okolnosti.

Najpre je Aleksinac izgubio državnu gimnaziju. Nekoliko godina ranije usvojen je “Zakon o uređenju Učiteljske škole”. On je jednoglasno izglasan u skupštini, pa je 27. januara 1871. godine otvorena Učiteljska škola, ali u Kragujevcu. Tokom školske 1876/1877 godine, zbog izbijanja srpsko–turskog rata, škola nije radila. Sledeću školsku godinu dočekala je u Beogradu. 

Poslednja dekada 19. veka rađala je revolucionarnu misao, a vladajuća dinastija Obrenovića bivala je sve omraženija. Veliki broj opozicionara, odškolovan u Učiteljskoj školi, širio je svoje stavove. Aleksandru Obrenoviću se to nimalo nije dopadalo, pa je odlučio da iz prestonice ukloni “košnicu u kojoj se roje” oni koji mu možda rade o glavi. Škola je 10. februara 1896. prebačena u Aleksinac.

Obrenovići su se samo naizgled rešili problema, jer su u “Majskom prevratu” 1903. godine zbačeni sa vlasti. Škola je nezavisno od političkih prilika nastavljala svoju humanu misiju obrazovanja i vaspitanja novih naraštaja. Smeštena u potpuno novu zgradu, “Učiteljska škola” nadomestila je nedostatak gimnazije u Aleksincu.

  • Током дугог низа година, школа је мењала називе да би 1972. године, као и остале учитељске школе, постала надалеко чувена Педагошка академија у Алексинцу. У складу са новим Законом, школа 1993. године мења назив у Виша школа за образовање васпитача, а од 2007. постаје Висока школа за васпитаче струковних студија. – piše na sajtu škole

Izvor Wikipedia i Blic