UHAPŠENO 8 OSOBA ZBOG ZELENAŠTVA I PRANJA NOVCA

Piše : Autor:T. Todorović  , Južne vesti

Zbog sumnje da su neovlašćenim kreditiranjem građana, kojima su pozajmljivali novac uz visoku kamatu, protivpravno prisvojili 500 miliona dinara, policija je uhapsila osam osoba, od kojih su neki i sa juga Srbije.

Kako saopštavaju iz policije, u nastavku akcije “Gnev” po nalogu posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije viših javnih tužilaštava u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu uhapšeni su 33-godišnji S. N, 75-godišnji P. S, dvojica 62-godišnjaka K. V. i S. A. i 40-godišnji V. D, koji se sumnjiče da su izvršili krivično delo pranje novca.

67-godišnji M. D. osumnjičen je za pranje novca u pomaganju, dok se 47-godišnji M. Đ. i 45-godišnji D. B, terete za krivična dela iz člana 136. Zakona o bankama, zelenaštvo i pranje novca.

Krivičnom prijavom biće obuhvaćene još tri osobe, od kojih se za dve intenzivno traga, dok je treća odranije u pritvoru – navode u saopštenju.

Osumnjičeni se terete da su godinama pozajmljivali građanima novac uz visoku kamatu i obezbeđivali se upisom zaloga nad nepokretnostima.

Oni su potom, kako se sumnja, sačinjavali ugovore o zajmu, kao i priznanice koje su overavali kod odabranih javnih beležnika i advokata, da bi kasnije u slučaju nevraćanja zajmova overena dokumenta upotrebljavali u različitim postupcima kako bi postali vlasnici založenih nepokretnosti – objašnjavaju iz policije.

Tako su, kako se sumnja, stekli veliki broj nepokretnosti, a vlasnici stanova i kuća postali su i na osnovu lažnih kupoprodajnih ugovora sa oštećenima.


Osumnjičenima privremeno oduzeta imovina

Iz policije saopštavaju i da je pretresom stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni privremeno oduzeta imovina u vrednosti od oko 407.300 evra, oko četiri kilograma zlatnog nakita, 21 kilogram srebrnog nakita, dva ručna sata i sedam umetničkih slika.

Na osnovu naredbi nadležnih tužilaštava osumnjičenima je zabranjeno raspolaganje novčanim sredstvima na deviznim i dinarskim računima u poslovnim bankama u iznosu od 644.806 evra, 100.684 dolara, 101.867 švajcarskih franaka i 6.966.014 dinara, kao i nepokretnostima – 47 stanova, 59 kuća, 10 lokala, 22 pomoćne zgrade, jedna stambeno-poslovna zgrada, garaža i oko 189 hektara građevinskog i poljoprivrednog zemljišta – navode u saopštenju.

Ukupna vrednost privremeno oduzete imovine u pretresima i imovine na koju je stavljena zabrana raspolaganja iznosi oko 5.000.000 evra.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnim tužilaštvima.