VELIKI PROBLEM SU SEOSKI VODOVODI

Najveći problem u ovom trenutku za lokalne samouprave je  kako rešiti status seoskih vodovoda, ali se ne može zanemariti ni problem  radioaktivnih gromobrana kojih za sada ima samo u Nišu i Aleksincu i koje što pre moramo ukloniti, a  ne sme se zanemariti ni problem manjka zaposlenih u nekim inspekcijskim službama, istakla je Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga koja je sa republičkim inspekcijskim službama juče posetila Gradsku kuću u okviru akcije „Karavan“.

Predstavnici republičkih inspekcija su razgovarali sa predstavnicima gradskih opština, njihovim saradnicima, načelnicima i inspekcijama. Sastanak će se, prema rečima Dragane Sotirosvski, nastaviti u petak, 3. avgusta, kada će inspekcijske službe Nišavskog upravnog okruga sresti sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem, ali će ovom sastanku prisustvovati ceo njegov kabinet.

„Problem je sa seoskim vodovodima je  utoliko veći jer lokalne samouprave za sada nemaju mehanizam za njegovo rešenje.Ministarstvo za građevinu je organizovalo nekeoliko sastanaka povodom ovog problema, pokušavamo na sve načine da u pojedinim selima vodovode koji se još uvek vode kao seoski i niko ne rukovodi njima osim sela, odnosno mesne zajednice, uvededmo u sistem i brigu i njima preuzmu komunalna preduzeća određenih lokalnih samouprava, da ti ljudi plaćaju vodu, a da se opet lokalna preduzeća obavežu da ove vodovode održavaju“, naglasila je Dragana Sotirovski.

Ona je dodala da su različiti načini snabdevanja vodom u selima na teritoriji Nišavskoh upravnog okruga što problem njihovog sistemskog rešavanja samo usložnjava – pišu Niške vesti.

„Ima tu i bunara i klasičnih seoskih vodovoda i kojima se stara samo selo. Zbog toga naša sanitarna inspekcija stalno proverava ispravnost vode u takvim vodovodima jer postoji stalno strah od epidemija. I to je opravdano jer se svi još sećamo situacije u Mozgovu kod Aleksinca pre nekoliko godina kada su imali problem sa žuticom. Sada je Mozgovo uključeno u vodosnabdevanje čitavog okruga, odnosno vodosistema u Aleksincu i problem je rešan, ali  samo Aleksinac ima 72 sela na svom području što znači da će ovo  biti dugotrajan proces“.

Jedna od akcija koja je aktivirana tokom „ Karavana“ je uklanjanje  radioaktivnih gromobrana.

„Biće to velika akcija za nas, a tim povodom očekujemo i dolazak   ministra Gorana Trivana. Pozvali smo ga, odazvao se. Inače, paradokslano zvuči ali su Niš i Aleksinac jedine opštine u našem okrugu koje imaju radioaktivne gromobrane. Moraćemo to da rešimo, ali pre toga ćemo videti i koliko će to koštati i na koji način ćemo to uraditi“, dodala je Dragana Sotirovski.

Foto Dušan Stevanović