Veljko Arsić iz Aleksinca najbolji bacač bumeranga na Balkanu

 

gradjanin.rs

Veljko Arsić (18) iz Aleksinca pobednik je šestog balkanskog takmičenja u bacanju bumeranga koje su organizovali Prva tehnička škola „Milutin Milanković“ iz Niša i Ambasada Australije u Beogradu.

Drugo mesto osvojio je Nišlija Danilo Ilić (11), učenik OŠ „Branko Radičević“ i on je najmlađi takmičar ikada koji je do sada pobedio na ovom takmičenju a treće mesto zauzeo je Stefan Vasić iz Aleksinca.

Takmičenje je večano otvorio Glen Morison, zamenik Ambasadora Australije u Srbiji. Na otvaranju je nastupio dečiji hor „Čarolija“ i foklorna grupa niške škole.

Himnu Srbije je otpevao Todor Kitanović, dok je Australijsku himnu otpevala Sara Jorgačijević. Od stotinak prijavljenih kvalifikacije je prošlo njih 21, koji su se nadmetali za titulu najboljeg bacača, odnosno hvatača bumeranga.

Zanimljivo je da većina današnjih takmičara nema nikakve veze sa Australijom ali se mnogi nadaju da će im ova veština pomoći da se domognu ovog kontinenta.

Veština starih Abordžina u Nišu se neguje već šest godina a čak postoji i učenička kompanija koja izrađuje i prodaje bumerange. Abordžini su uz pomoć bumeranga lovili ali u sušini nikada do kraja nije utvrđena njegova namena. Bumerange koje su koristili takmičari su lagani, ne teži od 50 grama, tako da nikog nisu mogli da povrede a takmičari i gledoaci su se dobro zabavljali.

Osnovni motiv organizatora je da ovo takmičenje promoviše mlade i zdrav način života, ali i, kako kažu, da ih odvoji od kompjutera i telefona.

Iz godine u godinu raste interesovanje, ne samo iz Niša nego i iz Beograda, Novog Sada, Aleksinca. Ove godine su najviše zastupljeni učenici osnovnih i srednjih škola, ali i studenti“, kaže Slavica Jukić, direktorka PTŠ „Milutin Milanković“.

Drugoplasirani Danilo Ilić, kaže da mu je ovo prvi put da se takmiči i da mu je drago da je osvojio drugo mesto.

Imamo samo jednu disciplinu, to je ‘izi raund’, reč je o bacanju bumeranga iz centra mete, gde je cilj da se bumerang vrati što bliže bacaču, a da prilikom bacanja ode što dalje“, navodi Ivan Nogić, idejni tvorac Bum festa.

Ove godine je dodeljena i Nagrada festivala za negovanje i afirmaciju sportskog duha, a pripala je Džuliji Fini, Ambasadorki Australije u Srbiji.

Nagradu je njenom zameniku uručio Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

Ambasada Australije podržava ovaj festival već četiri godine, a jedan od razloga je i taj što škola na ovaj način neguje tradiciju naše zemlje“ – izjavio je Glen Morison, „U Australiji se, inače rekreativno neguje bacanje bumeranga. Starosedeoci Australije su koristili bumerange za lov, a deca Australije se igraju sa bumerangom. To je još jedan razlog zbog čega podržavamo ovu manifestaciju“ – izjavio je Glen.

Predsednik opštine „Crveni Krst“ Miroslav Milutinović je izjavio kako opština iz godine u godinu finansijski pomaže ovaj festival, dok se Branislav Kačar, većnik za omladinu i sport, zahvalio Sportskom savezu Grada Niša koji je, u saradnji sa gradom pomogao održavanje ovog festivala.

BUMFest je organizovala Prva tehnička škola „Milutin Milanković“ u saradnji sa Ambasadom Australije i TŠ „Prota Stevan Dimitrijević“ iz Aleksinca.

Autor: Jovan Milić