VIDEO : EVO , ŠTA SVE TREBA RENOVIRATI NA HRAMU

www.aleksinacbiz.com , Dron Dušan Stevanović , you tube aleksinac biz , pritisnite „PRATI “ , SUBSCRIBE

Episkop niški  Arsenije posetio je crkvu Svete Trojice u selu Gornji Adrovac kod Aleksinca, podignutu na mestu stradanja ruskog grofa Nikolaja Rajevskog, palog u boju sa Turcima 1876. godine. U tom smislu, ovaj spomen hram predstavlja simbol zajedničke borbe srpskog i ruskog naroda za oslobođenje od Turaka podjarmljenih Slovena, i sećanja na sve one koji su pali u ovom plemenitom podvigu, među kojima je grof Rajevski jedan od najistaknutijih.

Preosvećeni Episkop je ovom prilikom, u pratnji tima eksperata, među kojima su bili prisutni profesor niškog Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u penziji Miroljub Samardaković, gospodin Mile Veljković, predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu, gospodin Zoran Raičić, građevinski inženjer iz Niša, i drugi. Među prisutnima su bili i protojerej Dejan Arsić, sekretar EUO Eparhije niške, Arhijerejski namesnik aleksinački, protojerej Bratislav Vukićević, nadležni paroh, jerej Aleksandar Lukić, i predsednik opštine Aleksinac, gospodin Dalibor Radičević.

Obilaskom hrama i hramovne porte, razmatrani su predstojeći koraci u procesu obnove celokupnog kompleksa, koja će biti pokrenuta u narednom periodu.