I dok se ceo svet bori protiv virusa korona, a u Srbiji je vanredno stanje zbog pandemije, te su zatvorene granice i na snazi su oštre mere za sprečavanje širenja virusa, u Mozgovu kod Aleksinca izvedena je danas vojna vežba – gađanje iz samohodne top-haubice. Projektil čiji je domet 40 kilometar ispaljen je prvi put posle 29 godina, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin i istakao da je ova vežba dokaz da se konstantno radi na modernizaciji Vojske Srbije.

Iako je i dalje zabranjeno okupljanje više od 2 osobe na jednom mestu kako bi se sprečilo širenje virusa korona, više desetina vojnika okupilo se danas kod Aleksinca. Vojnoj vežbi, koju su izveli pripadnici Mešovite artiljerijske brigade i Tehničkog opitnog centra prisustvovao je i Vulin koji je ocenio da je ovo „istorijski dan“.

Vojska Srbije osvaja i ono što je nekada imala i nove sposobnosti i neće proći ni jedan dan, a da se ne radi na jačanju i modernizaciji naše vojske. Prvi put nakon 1991. godine Vojska Srbije ispalila je projektil čiji je domet 40 kilometara. Ovo je za nas istorijski dan i pokazalo se da smo u stanju da povratimo sposobnosti koje smo nekada imali. Naša zemlja pokazuje da je sačuvala Odbrambenu industriju Srbije i da Vojska Srbije ima na koga da se osloni, kao i da je u stanju da parira bilo kojoj svetskoj sili kada su u pitanju artiljerija i dalekometni artiljerijski projektili – rekao je Vulin.

Autor:B. StamenkovićIzvor:Južne vesti