VOLONTERI OČISTILI DIVLJU DEPONIJU JAZ , U ALEKSINCU

Pišu J. V

Ni loše vreme nije omelo grupu volontera okupljenih u Eko Patroli da očiste divlju deponiju u delu neformalnog izletišta Jaz u Aleksincu, navode iz Opštine Aleksinac. Nepristupačan teren dodatno im je otežao akciju, a kako se ne bi stvarale nove deponije koje je zbog toga teško uklanjati, iz Opštine apeluju na građane da prestanu sa bacanjem smeča na izletištu Jaz.

Izletište Jaz bilo je jedna od 46 lokacija širom Srbije, koju su aleksinački volonteri tokom vikenda čistili u okviru četvrte akcije „Zavrni rukave“, nastale na inicijativu EKO straže iz Beograda.

Opština Aleksinac podržala je ovu akciju obezbeđivanjem zaštitnih rukavica i vreća za smeće, kao i osveženjem za učesnike, a JKP Komunalne usluge Aleksinac organizovalo je odvoz prikupljenog otpada sa lokacije – navode iz Opštine.

Divlja deponija, koju su čistili, nalazi se na veoma nepristupačnom i strmom terenu, ističu iz Aleksinca, zbog čega je sama akcija za volontere bila naporna i zahtevna.

Mole se građani da savesno postupaju sa otpadom, a naročito da prekinu izručivanje otpada sa litice brda zvanog Drma ka neformalnom izletištu Jaz, koje se nalazi u podnožju, kao i na drugim nepristupačnim lokacijama na kojima je teško ili nemoguće na bezbedan način organizovati čišćenje – apeluju iz Opštine.

Podsetimo, u nedelju su građani i aktivisti i u Nišu po kiši imali akciju čišćenja u kojoj su, smećem sakupljenim u blizini keja na levoj obali Nišave u Duvaništu, napunili kamion.