VOZAČ KAMIONA KOJI JE UBIO TROJCU , BRANIĆE SE SA SLOBODE

Tekst i foto J. Ć/ Novosti Online

VOZAČ kamiona, koji je u stravičnoj nesreći u petak usmrtio tri radnika na auto-putu Beograd – Niš, kod Aleksinca, pušten je na slobodu i nije mu određen pritvor.

Odbijen je predlog za određivanju pritvora. Predlog je bio da se osumnjičenom odredi pritvor kako ne bi uticao na svedoke koji su bili neposredni očevici događaja a nalazili se u kombiju. Sama okolnost da su svedoci neposredni očevici sama za sebe ne predstavlja razlog za određivanju pritvora osumnjičenom. Nije dovoljno da se paušalno u predlogu navede da svedoci imaju neposredno saznanje o predmetom događaja jer će na te okolnosti pomenuti svedoci biti saslušani tokom postupka.

 

Osnovno javno tužilaštvo je prethodno predložilo nakon saslušanja da se G.B. odredi pritvor, ali je sud to odbio.

– Za određivanje pritvora po tački 211 st.1 tač.2 ZKP nije dovoljno apstraktna mogućnost uticaja na svedoke već je neophodno navesti konkretne okolnosti koje potvrđuju postojanje opasnosti od uticaja – rekao je portparol Osnovnog suda Vladimir Rakonjac.

Podsećamo, kod mesta Gornja Trnava, tri osobe su poginule, a osam je po­vređeno, kada je na kombi kragujevačkih tablica, koji je zbog kvara stajao u zaustavnoj traci, naleteo šleper kojim je upravljao G. B. (46) iz Kraljeva. Na licu mesta nastradali su Kragujevčani Srđan i Ljubiša Jovanović, kao i devetnaestogodišnji Ži­kica Veličković iz Rače Kragujevačke. Njegov otac Igor, kao i još sedmoro­rica kolega, teže su ili lakše povređeni, a leka­ri niškog Kliničkog centra u petak su se borili da spasu živote četvo­rice sa najte­žim ozleda­ma.