VRTIĆ U ALEKSINCU SKUPLJI OD BEOGRADA , NOVOG SADA, NIŠA …

Piše . Južne vesti , Tamara Radovanović autor ,

Roditelji u Aleksincu od ove godine vrtić plaćaju 6.320 dinara mesečno, što je više nego u Beogradu i Novom Sadu, gde su prosečne plate veće za po oko 30.000 dinara. Aleksinački vrtići skuplji su i u odnosu na sve veće gradove na jugu, pa roditelji kažu da ne žele da „ćute i plaćaju“, već traže objašnjenje nadležnih i pitaju zašto se opštinska kasa puni na račun dece.

Odavno je boravak dece u vrtiću među najskupljim upravo u Aleksincu, ali novo poskupljenje je previše, žali se jedna majka. Dodaje da roditelji alternativu nemaju, a od nadležnih nisu dobili nikakvo objašnjenje.

Kako to da je jeftiniji boravak dece u vrtićima u Beogradu i drugim razvijenim gradovima, a u jednoj od najmanjih i najnerazvijenijih opština na jugu, sa najmanjim prosečnim primanjima, gde roditelji jedva sklapaju kraj sa krajem, ta usluga bude skuplja? Volela bih da nadležni to objasne, jer se mi roditelji pitamo da li će i ubuduće da nas dočekaju poskupljenja bez ikakvog objašnjenja, a mi ćemo kao i do sada morati da ćutimo i plaćamo, jer alternativu nemamo – navodi Aleksinčanka.

Odbornici aleksinačke Skupštine usvojili su krajem prošle godine Odluku o novoj ceni u Predškolskoj ustanovi Lane, pa ona mesečno po detetu iznosi 31.600, od čega roditelji plaćaju 6.320, a ostatak lokalna samouprava.

Poređenja radi, u Nišu je cena vrtića mesečno oko 4.000 dinara, u Pirotu oko 5.000, u Leskovcu oko 4.500, u Vranju oko 4.600, a u Prokuplju 170 dinara po danu, pa je cena na mesečnom nivou svakako manja od 6.320 dinara.

Da cena boravka u obdaništu ne prati prosečne plate govori činjenica da je na primer u novembru ona u Nišu iznosila 74.925 dinara, u Pirotu 69.571, a u Prokuplju 64.757 – u sva tri mesta viša je nego u Aleksincu, gde je bila svega 60.966 dinara.

Prosečna zarada u Beogradu je 99.765 dinara, a u nekim opštinama ona ide i do 136.000, ali su vrtići tamo jeftiniji u odnosu na Aleksinac – koštaju oko 5.600 dinara mesečno.

Manje koštaju i vrtići u Novom Sadu (oko 4.500 dinara), iako je prosečna plata 94.082 dinara, što je za preko 33.000 više od onoga što zarađuju Aleksinčani.

Iz PU Lane kažu da je lokalna samouprava formirala Komisiju, koja je proračun uradila na osnovu Pravilnika o merilima za utvrđivanje ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u predškolskim ustanovama i verodostojnih podataka.

Strukturu ekonomske cene čine rashodi troškova poslovanja i plate zaposlenih, koji se koriguju za prosečnu prisutnost dece. Ekonomska cena se utvrđuje za svaku kalendarsku godinu na osnovu troškova koji su nastali u toj godini. Kako su rashodi promenljiva kategorija, tako je i utvrđena ekonomska cena različita za svaku kalendarsku godinu – navode iz PU Lane.

Prema Pravilniku, cena zavisi od rashoda za zaposlene i drugih troškova, među kojima su stalni, komunalni, neplanirani, troškovi zakupa, popravki i održavanja, osiguranja, specijalizovanih usluga, platnog prometa, energenata, kao i troškovi za ishranu dece.

Na osnovu kojih konkretnih merila je cena za aleksinačke vrtiće utvrđena i zašto je porasla, iz Opštine Aleksinac ne odgovaraju danima.