Zabraniće se prodaja zemlje strancima

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да до „црног сценарија“ са продајом пољопривредног земљишта странцима, као у земљама у окружењу, неће доћи и најављује измену Закона о пољопривредном земљишту.

На маргинама 51. Саветовања агронома на Златибору говорило се и о Споразуму о стабилизацији и придруживању у оном делу који предвиђа да од 1. септембра 2017. године страни држављани могу да купују земљиште под идентичним условима као и наши држављани.

Пољопривредници, научни радници, професори на факултетима, аграрни аналитичари о овој теми говорили су емотивно, с обзиром на значај земљишта у производњи хране. Они су, готово без изузетка, били јединствени у оцени да обрадиву земљу не треба продавати странцима.

Пољоприпривредник из Гајдобре, Зоран Ламбета каже да земљу треба оставити домаћим пољопривредницима и заштити се од могућности да је купују странци јер је то основни ресурс који се не продаје.
„Земља је хранитељ стуба друштва – породице. Морамо се под хитно заштитити свим расположивим средствима како не би дошло до продаје земље странцима, јер нам време полако истиче“, каже Ламбета.
На велику заинтересованост јавности за ову тему није остао нем ни министар пољопривреде Бранислав Недимовић, а јавно изговорене речи дају повода за оптимизам заговорницима забране продаје земљишта странцима.

„Заштитићемо националне интересе и користићемо моделе који су спроведени у Словенији и Словачкој. Ми смо већ припремили нацрт измена закона о пољопривредном земљишту, који ће да регулише ову материју. Пре неки дан смо имали састанак са колегама из Европске комисије којима смо то саопштили. Та ствар иде добро, тако да ћемо се са тим предлогом пред српским парламентом појавити на неком од наредних заседања“, рекао је Недимовић.

„Документ прво мора да прође неку врсту стручне расправе, па да иде на владу па потом и у парламент. Неће доћи до црног сценарија“, охрабрио је пољопривреднике Недимовић.

tv laser,aleksinac.biz