ЗАПАЖЕН НАСТУП МЕДИЦИНСКИХ РАДНИКА ИЗ АЛЕКСИНЦА

Национална асоцијација удружења здравствених радника Србије организовала је VIII Конгрес са међународним учешћем у периоду од 17. до 21. маја 2017. године, у хотелу „Звезда“ у Врњачкој бањи. Рад на Конгресу је био реализован са више сати пленарног рада, округлих столова, акредитованих предавача, и преко 50 стручних саопштења и постер презентација. Акредитациони број VIII конгреса НАУЗРС-а је Д-1-1384/16. Акредитован је за лекаре, стоматологе, фармацеуте, медицинске сестре и здравствене техничаре.

Свечаном отварању Конгреса осим чланова НАУЗРС-а, присутни су били уважени гости из Бугарске, из разних установа широм Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Пленарна тема је била „ТРАДИЦИОНАЛНИ И НОВИ ФАКТОРИ РИЗИКА ЗА РАЗВОЈ АТЕРОСКЛЕРОЗЕ“ – проф. др сци мед Владимир Јаковљевић, редовни професор, катедра за физиологију, Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, коаутор доц. др сци мед Владимир Живковић, доцент, Катедра за физиологију Факултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу. Учешће на конгресу су узела Друштва Националне асоцијације удружења здравствених радника Србије а по први пут је почела са радом и Секција студената здравствене струке.

Међу активним учесницима на конгресу били су и предавачи из Дома здравља Алексинац, струковна медицинска сестра Александра Стоилковић, др Данијела Митић – специјалиста опште медицине,  медицинска сестра Јелена Симоновић и медицинска сестра Лидија Митровић.

Медицинска  Александра Стоилковић је председник педијатријске секције и имала је едукативни рад на тему „Деформитети кичменог стуба код деце школског узраста“.

Др Данијела Митић је имала едукативни рад на ендокринолошкој секцији на тему „Утврђивање заступљености симптома полинеуропатије код дијабетичара, фактора ризика код оболелих и улога саветовалишта за дијабетес у раном откривању и лечењу дијабетичне полинеуропатије“.

Медицинска сестра Јелена Симоновић је имала два стручна саопштења, за ендокринолошку секцију на тему „Хитна стања у ендокринологији“ и за педијатријску секцију на тему „Акутна тровања код деце“.

Медицинска сестра  Лидија Митровић је имала стручно саопштење за педијатријску секцију на тему „Чување и транспорт вакцина“.

Поред својих излагања на секцијама на којима су учествовале, докторка и медицинске сестре  Дома здравља Алексинац су посећивале и друга предавања тако стичући потребна знања везана за струку. Размењена су искуства са колегама и колегиницама, говорило се о иновацијама у сестринском делу здравствене делатности а и подсетило се на оно што се и дан данас примењује у пракси.