ZAPOSLILI LEKARE ZA STALNO , A NEDAJU IM PLATE . ŠTA KAŽE DIREKTOR ŽIVADINOVIĆ ?

Piše : NOVA.RS , Piše Ana Marković , foto arhiva

Desetine zdravstvenih radnika koji su zaposleni na određeno vreme tokom pandemije koronavirusa, a u septembru ove godine dobili ugovore za stalno, još nisu primili platu. Direktori ustanova, ali i Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), tvrde da čekaju da Ministarstvo zdravlja završi kadrovski plan i odobri prijem ovih radnih mesta, kako bi zaposlenima konačno isplatili zarade. Iz Udruženja sindikata “Sloga”, za Nova.rs kažu da će organizovati protest, ukoliko medicinari do kraja sledeće nedelje ne prime platu.

Dom zdravlja Aleksinac, kao i u Opšta bolnica u ovom gradu, ali i Hitna pomoć Niš i mnoge druge ustanove, primile su radnike za stalno, iako im plate nisu obezbeđene. U Aleksincu je primljeno do sada čak 70 medicinskih i nemedicinskih radnika, koji su na određeno bili zaposleni u vreme pandemije. Kako saznajemo, svi zaposleni u ovim ustanovama, dobijaju redovno plate, osim onih koji su primljeni “zahvaljujući kovidu”.

Fantomska radna mesta

“Primljeni smo u stalni radni odnos uredbom Vlade Srbije jer smo bili angažovani u doba epidemije kovida. Dobili smo pre dva meseca ugovore na neodređeno. Međutim, naša radna mesta nisu sistematizovana, a nova sistematizacija tek treba da se uradi, tačnije da se papirološki otvore nova radna mesta za nas. Nismo ugovoreni radnici sa Fondom, pa naše plate Fond ne uplaćuje ustanovi. Rečeno nam je da se strpimo i da će se sigurno naći način da budemo plaćeni”, revoltirano pričaju za Nova.rs lekari koji su primljeni za stalno, a iz straha od otkaza, zamolii su da ostanu anonimni.

Rukovodioci su im, tvrde, saopštili da trenutno nema novaca za njihove plate jer ih Fond nije ugovorio, niti predvideo prijem tolikog broja radnika.

“Rekli su nam da je za sada najvažnije da imamo ugovore za stalno i da ne brinemo. Mnogi misle da smo primljeni zbog izbora, pa se plaše da nas posle izbora ne otpuste kao tehnološki višak, jer ako neko radnog mesta nema u sistematizaciji i nije ugovoreno sa Fondom, stiču se uslovi da se taj proglasi tehnološkim viškom”, kažu ovi lekari.

Ugovor za stalno, ali bez zarade

U Domu zdravlja Aleksinac primljeno je 35 radnika, a niko još nije primio platu.

“Istina je da smo na osnovu Zaključka Vlade Republike Srbije primili 35 radnika u stalni radni odnos. To su isključivo oni koji su makar neko vreme radili na lečenju i zbrinjavanju obolelih od kovida ili na pratećim poslovima vezanim za kovid. Neki od njih nisu primili zaradu, to je tačno. Međutim, redovne plate dobijaju svi oni koji su prethodno radili kod nas na određeno, pa su takođe potpisali ugovore za stalno, u isto vreme kad i ovih 35, koji su primljeni zbog rada u kovidu. Zarade se još uvek ne isplaćuju onima koji u trenutku prijema za stalno nisu bili zaposleni na određeno vreme, već su u nekom ranijem periodu radili na poslovima vezanim za kovid. Razlog je to što nisu završene sve procedure na nivou Ministarstva zdravlja vezano za njihov prijem”, objašnjava za Nova.rs dr Rodoljub Živadinović, direktor DZ Aleksinac.

“Očekujemo da sve bude završeno jako brzo i odmah nakon toga dobiće svoje zarade. Država je sredstva za tu namenu odavno obezbedila, a mi ih možemo trebovati čim se za to steknu preduslovi i istog dana ih isplatiti zaposlenima, kao što uvek i činimo. Niko ne može ostati bez svoje zarade, zaposleni nemaju razloga za brigu, dobili su posao na neodređeno vreme, a lepa vest je da su trenutno u našoj ustanovi svi zaposleni za stalno”, kaže dr Živadinović.

To što su medicinari zaposleni za stalno jeste lepa vest, ali oni rade za plate, kojih nema.

Lekari zaposleni, a kadrovski plan na čekanju

“Pojedini direktori ustanova u Srbiji su požurili sa prijemom radnika na neodređeno, a to su pored ustanova u Aleksincu i Hitna pomoć Niš. Iz tehničkih razloga, ministarstvo još nije odobrilo prijem, odnosno Fond nije odobrio platu ovim ljudima. Prema dopisu iz Fonda, koji nam je nedavno stigao, plate će dobiti najverovatnije do kraja sledeće nedelje. Svakodnevno zovemo i vršimo pritisak, pa ako ne dođe do isplate zarada u tom roku, moraćemo u protest ili nešto slično”, upozorava u razgovoru za Nova.rs Predrag Đurić, predsednik Udruženih sindikata Srbije „SLOGA“ za zdravstvo i socijalnu zaštitu.