„ZAREZOJLA“ NA ALEKSINAČKI NAČIN

ALEKSINAC.BIZ

Sveti Trifun ili popularno Zarezojla“ slavi se u čitavoj Srbiji kao dan vinogradara.Imali smo prilike da se družimo sa boemima koji su se sastali u Tihoj noći da i ovog puta kao i prethodnih 29 godina proslave,zapevaju,popiju…Kako kaže naš narod, red je izveden domaćinski…Ujutru se išlo u vinograd da se zareže loza i zalije vinom. Odsečene grančice skupljene su u snop i donesene kući da stoje do sledeće godine.Drugi deo nastavljen je u kafani Tiha noć. Kolačar je ove godine bio Vojislav Bošković , trgovac u penziji , a slavu je osvetio pop Ivan.

  • Svako je doneo po nešto od kuće , šta je imao, razne sezonske salate i naravno prase koje je bilo na stolu.Od pića se pilo samo domaće vino i rakija – rekao nam je Ilija Stojmenov , gradjevinski preduzimač i jedan od učesnika.

Struktura ljudi bila je različita.Za istim stolom sedeli su kafedžije,profesori,bankari,razne zanatlije  i penzioneri. Najstariji medju njima bio je 76-to godišnji Mare Matić , bivši šef poznatog Motela, jednog od kultih mesta Aleksinčana.

I trebalo je videti kako boemi umeju da uživaju.Polako se pije, polako se mezi, a najviše se peva.Naravno, niko  pijan jer svi su prošli dugogodišnju kafansku školu. Uz pesmu i svirku poznatog niškog muzičara Mileta Dinića Bašala , glavni štimung davao je Žika Stanković, vlasnik kafane Tiha noć koji je prvi počeo da peva, a zatim su nastavili i svi ostali.Sutradan je organizovan „radni doručak“. Sumirali su se rezultati,prepričavale anegdote, a dojelo se i dopili ono što je ostalo od juče. I tako do sledeće godine,kada će ovo društvo slaviti 30 godina „opstanka za kafanskim stolom“ .

V I D E O  P R I L  O G   T V  L A S E R

Tekst i foto Dušan Stevanović