ZARIO MU NOŽ ISPOD GRKLJANA, DOBIO 5 GODINA ROBIJE

Piše . Kurir.rs , novinar Marko Smiljanić , foto ilustracija Aleksinački rudnik

Zbog svirepog pokušaja ubistva, Ranko Čampar (59) iz Aleksinačkih Rudnika, osuđen je na pet godina zatvora. Čampar je optužen da je 12. marta 2021. godine oko 17.30 časova u Ulici Baneta Savića, u Aleksinaćkim Rudnicima,. nožem pokušao da ubije komšiju Srđana Stojkovića (40), nakon svađe oko toga ko je dobacivao njegovoj prijateljici.

Čampar je bio optužen da je toga dana prišao Srđanu koga nije poznavao a koji je bio sa dvojicom komšija Dejanom Arsenovićem i Draganom Takovim i upitao ih: „ko je dobacivao?“ Nakon toga je otišao do stana uzeo običan, metalni, kuhinjski nož iz escajga, istrčao na ulicu sa nožem i izbo Stojkovića.

– Otišao je u zgradu i vratio se, tek kada je prišao na pola metra video sam da ima nož u rukama. Rekao sam mu: „ja se tebe ne plašim“. Onda je zamahnuo iz lakta, pravo, i ubo me u vrat ispod grkljana“. Vratio sam se dva koraka unazad i pokleknuo“, ispričao je Stojković na suđenju momenat povređivanja.

Čampar je pak ranije pred sudom tvrdio da nikoga nije ubo nožem, da je su ga Asrenović i Stojković prvi napali i da je povredu Stojkoviću naneo zapravo Arsenović. On se na suđenju branio da ga je prvo Dejan udario kolcem u glavu, pa Stojković turpijom za oštrenje testere nakon čega je Dejan zamahnuo nožem „skakavcem“ da ga ubode, ali ga je promašio i ubo Stojkovića.

Zamenik Višeg javnog tužioca u Nišu Goran Bursać u završnoj reči zatražio je kaznu od najmanje pet godina zatvora Čampara dok su Čamparovi branioci Plana i Živko Rakonjac u završnoj reči predložili oslobađajuću presudu s obzirom da krivica, po njihovim rečima, ni na koji način nije dokazana, prenosi Blic.

Biološkim veštačenjem obavljenim u Zavodu za sudsku medicinu u Nišu na nožu koji je označen kao oružje pokušaja ubistva nije utvrđeno prisustvo krvi i drugog biološkom materijala oštećenog Srđana Stojanovića, ali su nađeni tragovi četiri, ili pet drugih osoba. Veštačenjem je na sečivu pronađen trag dve osobe, a na sečivu četiri osobe, od kojih nijedna nije Stojanović, ali je moguće da se tragovi preklapaju pa se zato govori o četiri ili pet osoba.

I ranije osuđivan

Čampar 2013. godine već osuđivan na tri godine zatvora za pokušaj ubistva nožem ali se oštećeni, kako ističe njegova odbrana, nije pridružio gonjenju niti je istakao imovinski zahtev.

Sudija Mirko Drašković je rekao danas da je Čampar dobio najminimalniju kaznu jer Čampar već ima još jedno isto krivično delo pokušaj ubistva. Čampar danas nije prisustvovao izricanju presude.