ZAŠTO SE NIŠLIJAMA TRESU RUKE , KADA DODJU U ALEKSINAC

Foto Dušan Stevanović

www.aleksinac.biz , Tekst i foto Dušan Stevanović

Zašto se Nišlijama tresu ruke , kada dodju u najsevrnije mesto jugoistočne Srbije , Aleksinac , neznamo ? Ali  ne, godinama , već decenijama i decenijama , oni redovno gube u košarkaškim duelima . Nišlijama nije pomoglo ni to , što su se skrivali iza različitih naziva . Nekada su se zvali Student , pa Ergonom , a sada „ veliki „ Konstantin sa moćnim budžetom . Ništa od svega toga nije uspelo da uplaši košarkaše aleksinačkog Napretka . Jednostavno , Nišlije su „ redovne mušterije „ Aleksinčanima . Možda istina leži u tome  , što Aleksinac nije studentski grad u kome živi nogo mladih i nije najveći i najmnogoljudniji centar jugoistočne Srbije , nema Klinički centar kao ni aerodrom . Aleksinac je jednostavno „ čaršija sa pola ulice „ gde  svi igraju samo košarku jer mladi nemaju gde da izadju . pa kao u crnačkoj četvrti Harlem , bacaju na koš po celi dan  , ne bi li se domogli svetlosti Niša ili pobegli preko granice .

Jednostavno , košarkaši Napretka iz Aleksinca održali su lekciju iz košarkaških udžbenika komšijama iz Niša i zaseli na prvo mesto Druge košarkaške lige . Rezultat je bio 85 68  ( 40 30 ) , odnosno  , čitavih  17 koševa razlike , a moglo je da bude i ubedljivije da trener domaćih Raičević nije pustio „ petliće „ da zaigraju u južnjačkom derbiju .

O samoj utakmici  , nema šta da se kaže . Od samog početka Aleksinčani su preuzeli stvar u svoje ruke i u mesto derbija , bila je to obična utakmica pred razočaranim , mnogobrojnim navijačima .

Najbolji i najefikasniji igrač utakmice bio je kapiten Napretka , Nikola Raičević sa 22 koša , Dimitrije Raičević je postigao 17 , a Bogavac 16 koševa . Za Konstantin , Veličković je postigao 15 koševa , po 12 koševa dali su Ilić i Gudžić , dok su po 11 koševa postigli Filipović i Bjelar .

Košarkašima Napretka ide naruku i to  , što je vodeća Kolubara iz Lazarevca izgubila u Boljevcu od Rtnja sa 70 73 . Dilema oko prvaka i budućeg prvoligaša , razrešiće se za 2 nedlje , kada Lazarevčani gostuju u Aleksincu .

Od ostalih rezultata , treba napomenuti da je Zdravlje iz Leskovca pobedilo kući , Vrbas sa 89 52 i nalazi se na deobi 3 mesta sa 2 pobede manje od vodećeg Napretka iz  Aleksinca .

Piroćanci su pobedili poslednje plasiranu Planu u Velikoj Plani sa 66 92