Zašto su računi za struju uvećani ?

Према писању Интернет портала Инсајдер, ЕПС преко посредничке приватне фирме плаћа своје раднике са Косова за очитавање бројила.

Како истражује Инсајдер, посао очитавања бројила добио је на тендеру прошле године конзорцијум предвођен фирмом Сиквестер, који је онда за тај посао ангажовао и раднике ЕПС-а са Косова.
У оквиру система Јавног предузећа ЕПС функционишу и три предузећа са Косова која су измештена у централну Србију. Иако ЕПС не управља својим капацитетима на Косову од 1. јуна 1999, предузећа са Косова нису престала да постоје.

Према сазнањима Инсајдера, радници ЕПС-а са Косова су и раније били ангажовани на очитавању бројила, али им се од прошле године зараде за тај посао исплаћују преко конзорцијума приватних фирми који је победио на тендеру ЕПС-а у августу.

Како се наводи у финансијском извештају ЕПС-а, јавно предузеће издваја део новца за зараде својих запослених на Косову. Они који живе у Србији, а запослени су у косовским огранцима ЕПС-а су у овом случају ангажовани за очитавање бројила и преко приватне фирме.

Према истраживању БИРН-а, цена коју ЕПС плаћа за очитавање бројила вишеструко је увећана након увођења приватних фирми у овај посао. Конзорцијум је понудио 39,99 динара по бројилу, што је дупло више него раније. Тако посао месечно обављају за 142 милиона динара, односно за две године, како је споразумом предвиђено, за очитавање бројила зарадиће око 30 милиона евра.

За сада нема информација како ће конзорцијум предвођен фирмом Сиквистер надокнадити штету узроковану неправилним очитавањем бројила, што је довело до увећаних рачуна за децембар, пише Инсајдер.