Затворен 181 илегалан дом за старе

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Александар Вулин изјавио је да је у претходном периоду пронађен и затворен укупно 181 илегалан дом за старе особе и да ће држава наставити да затвара такве објекте.

Вулин је у Гаџином Хану, где је уручио лиценцу за рад Дому за смештај одраслих и старијих „Заплање−мој дом“, апеловао на грађане да не остављају своје родитеље у илегалним домовима за старе, јер тако угрожавају здравље и живот њихових најмилијих.

„Да би легални домови за старе могли да функционишу, ми морамо да наставимо са упорном и тврдоглавном борбом против илегалних домова. Наша инспекција социјлне заштите је, у периоду откако смо ми преузели одговорност у борби против илегалних домова, затворила 71 илегалан објекат, а укупно 111. Ако рачунамо и инспекцију у Војводини, све заједно 181 илегалан дом је пронађен и затворен“, рекао је Вулин новинарима.

Он је истакао да још има илегалних домова и да сви заједно морамо да се боримо против тог зла.

„Апелујемо – немојте остављати своје родитеље у илегалним домовима, тамо где немају лекара и социјалног радника, тамо где нисте потписали уговор за њих. На сајту Министарства рада постоји списак лиценцираних домова. Ако није на списку онда доводите и озбиљно угрожавате здравље и живот ваших најмилијих. Држава ће се против тога одлучно борити“, поручио је Вулин.

Министар Вулин је истакао да између државних и приватних домова не сме да има никакве разлике ни по потању услуга, одговарајућим законским решењма, а ни по однос државе.

У Србији је 17,5 одсто стаовништва је старије од 65 година, што говори да ће потреба за оваквим објектима бити свевећа.