Više građana sa juga Srbije sa teškim simptomima korona virusa i bolničkim uputima nije primljeno na bolničko lečenje u Klinički centar Niš, tvrde oni koji objašnjenje od nadležnih traže preko novinara Južnih vesti. Lazar Gligorijević iz Žitkovca kaže da su njegovog oca četiri puta iz Aleksinca slali u Niš, a da je odatle 4 puta vraćen i nije primljen u bolnicu. Nišlijka Vesna Đorić navodi da ni njena sestra, kojoj je testom potvrđen virus, nije primljena na lečenje.

Sin 51-godišnjeg Slađana Gligorijevića iz Žitkovca , Lazar kaže da već desetak dana njegov otac ima simptome virusa. Kada je dobio temperaturu pregledan je u lokalnom Domu zdravlja, pio paracetamol, ali mu je bilo sve gore. Na ATD odeljenju u Opštoj bolnici u Aleksincu konstatovana mu je upala pluća i doktori su ga čak četiri puta slali na lečenje u Klinički centar u Nišu.

Tri puta je išao sanitetom, jednom sam ga ja vozio, svaki put su ga vratili. Ceo dan bude tamo, ni ne vidi doktora i vrate ga, kažu da nema mesta. U bolnici u Aleksincu hoće da ga prime, ali nemaju odobrenje – priča Lazar.

Kaže da im je rečeno da su lekari u Aleksincu pokušali da pomognu, jedan od njih tražio je i da ga smeste u tu bolnicu, ali je to suprotno uputstvima koje imaju. Gligorijević prepričava da bi po tim uputstvima njegov prijem u bolnicu ugrozio i druge pacijente i medicinsko osoblje, pa je jedina mogućnost smeštanje na niške klinike.

Lekari u Aleksincu kao jedinu pomoć koju mogu da pruže njegovom ocu, kaže Gligorijević, odobrili su da dva puta dnevno prima terapiju. Ostao je kod kuće i nije testiran na virus.

Vozim ga ujutru i uveče u Aleksinac, ali se leči od kuće, nije primljen. Odobrili su da mu se daje terapija i sad je malo bolje, ali vratili su ga 4 puta. Mnogo su pacijenata tako vratili iz Niša, nije jedini slučaj, umesto da ih leče oni čekaju da dođe do respiratora – dodaje Lazar.

Ovako je zabrinuti sin govorio jutros. Južne vesti tada su pitanja poslala Kliničkom centru, aleksinačkoj bolnici i Ministarstvu zdravlja. Odgovor još nije stigao na adresu redakcije, ali jesu dobre vesti za Gligorijeviće.

Zvali su nas lekari kažu da su Južne vesti poslale pitanja, da ga hitno dovezemo u bolnicu, oni će u Niš. Pao nam je kamen sa srca, kaže Lazar.

Izvor : Južne vesti , Autor . D. Adamović , Foto Dušan Stevanović