ZLATO U ALEKSINCU I RAŽNJU , ISTINA ILI ZAVARAVANJE ?

Autor:Milica DejanovićIzvor:Južne vesti , Foto Dušan Stevanović dron 4k
Na više od 30 lokacija u Srbiji petnaestak kompanija trenutno traži zlato u našoj zemlji, a istraživanja se rade i kod Kuršumlije, Prokuplja, Blaca, Aleksinca, Bosilegrada i Trgovišta, Medveđe, Pirota i Bele Palanke. Osim rudnih polja u Boru i Majdanpeku, na spisku lokacija najznačajnijih pojava zlata nalazi se i Cerovo u opštini Ražanj, Tulare i Kiseljak kod Medveđe i Đavolja Varoš kod Kuršumlije.

Otkako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sredinom decembra prošle godine rekao da je, osim nalazišta zlata i kalcijum-karbonata u Gadžin Hanu, otkriveno i drugo nalazište u jednom od najsiromašnijih delova Srbije, počela su nagađanja na koju je tačno lokaciju predsednik mislio, a onda je pre nekoliko dana obelodanjeno da je bogato ležište zlata u Žagubici.

Međutim, predsednik Vučić sada kaže da je u Srbiji otkriveno još jedno nalazište zlata, koje je bolje i od onog u Žagubici i spada u 100 najvećih na svetu, ali i dalje ne otkriva gde je novootkriveno mesto.

Ono što je poznato je da se zlato traži na mnogo lokacija u Srbiji, a među njima i na više od desetak područja u Pčinjskom, Jablaničkom, Pirotskom, Topličkom i Nišavskom okrugu.

U tabeli sa spiskom lokacija na kojima se vrši istraživanje, koju je Ministarstvo rudarstva i energetike dostavilo Južnim vestima, stoji da se istraživanja kod Bosilegrada rade na lokacijama Crnoštica, Resen, Gornja Ržana i Donje Tlamino.

Istraživanja vrše beogradske kompanije Golden age resources, Idera mineral resources exploration i kompanija Medgold, a osim zlata se traži još i srebro, bakar, olovo, cink i molibden.

Kompanija Medgold zadužena je i za istraživanje zlata, srebra, olova, cinka i bakra na Žutom kamenu kod Trgovišta.

U Jablaničkom okrugu zlato traži kompanija Golden age resources na lokaciji Brod kod Crne Trave, kao i srebro, bakar, olovo i cink.

Za istraživanje kod Medveđe zadužena je kompanija Metalfer polimetals iz Sremske Mitrovice, a zlato, srebro, olovo i cink traže se na lokalitetu Stublo.

Na području Degrmena kod Kuršumlije beogradska kompanija Dunav minerals u fazi je istraživanja zlata i obojenih metala, a firma Golden age resources traži zlato i bakar u selu Đake.

Istraživanje zlata i bakra u toku je i kod Prokuplja, Blaca i Aleksinca, a reč je o lokalitetima Đulica i Garvanuša i to radi beogradska firma Tara gold.

Kod Bele Palanke i Pirota zlato na području Miranovca traži Miniral grupa iz Beograda.


Pojave zlata kod Ražnja, Medveđe i Kuršumlije

Iz Ministarstva rudarstva i energetike navode da se zlato najčešće javlja u kombinaciji sa drugim metalima – bakrom, srebrom, olovom, cinkom, gvožđem, a kao najznačajnija nalazišta zlata u Srbiji izdvajaju rudna polja Bora, Majdanpeka, Velikog Krivelja, Cerova, Čukaru Peki, ali i pojave zlata u Cerovu kod Ražnja, Tulare i Kiseljak kod Medveđe i Đavolja varoš kod Kuršumlije.

Najznačajnija nalazišta zlata (u asocijaciji sa bakrom ili samostalno u sličnim geološkim sredinama) su u rudnim poljima Bora, Majdanpeka, Velikog Krivelja, Cerova, Čukaru Peki, kao i pojavama u Malom Krivelju, Tilva Njagra, Crnom vrhu, Vlaole Jasikovo, Gradišta, Savinca, Rogozne, Tulara-Kiseljak, Đavolje Varoši itd. Sekundarne koncentracije zlata koncentrovane su na području Deli Jovana – navode iz Ministarstva.

Dodaju da u ovom trenutku u Srbiji ne postoje overene rezerve zlata kao dominantne mineralne sirovine.