ЗНАМЕНИТЕ АЛЕКСИНЧАНКЕ: ГЛУМИЦА БРАНКА МИТИЋ

 

Рођена је у Прћиловици 6. маја 1926 године.

Након завршене Високе филмске школе постаје члан  Народног позоришта у Сомбору (1950), а годину дана касније члан Народног позоришта у Панчеву,  одакле 1954 одлази у Позориште на теразијама, тада познато под именом „Београдска комедија“.

Током богате каријере остварила је велики број позоришних улога (одиграла их је око педесет) о„Зле жене“, преко „Пута око света“, „Ивкове славе,“  „Дундо Мароја“… све до „ Поп Ћире и Поп Спире“ из 2003 године у којој је последњи пут заиграла на великој сцени.

На велико платну појавила се у филму „Госпођа министарка“ из 1958 године, да би потом снимила и филмове „Туђе дете“, „Заједнички стан“, „Војник са два имена“ , „Викен у небо“ идр. Последњи пут се на велико м платну појавила у филму „Љубавни санс“ 1967 године.

Широм Југославије постала је звезда захваљујући улогама у телевизијским серијама. А било их је доста. Прва „Серафимов клуб“ снимљена  1967. године, па потом следе „Огледало грађанина покорног“, „Лицем у наличје“,“На слово на слово“,  „Офелија“, „Рођаци“, „Горе доле“, све до „Беле лађе“ у којој се појавила 2006. године.   Гледаоци малих екрана је ,ипак, највише памте по улози  Николије коју је одиграла у легедарној серији „Љубав на сеоски начин“.

Умрла је 11. априла 2012. године у Београду. Почива на Новом београдском гробљу.

Предила: Светлана Биорац Матић