1,4 MILIONA ZA SUZBIJANJE KRPELJA ,KOMARACA,GOLODARA U ALEKSINCU

Autor:Tamara Radovanović , Izvor:Južne vesti , foto Dušan Stevanović

Opština Aleksinac preko tendera traži firmu koja će do kraja oktobra ove godine obavljati dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju i planira da za to izdvoji nešto više od 1,4 miliona dinara. Rok za prijave je 8. maj, nakon čega će Opština odlučiti kome dodeljuje ugovor, a tek nakon potpisivanja ugovora izabrana firma će početi da radi posao.

Kada je reč o suzbijanju krpelja, prema tenderskoj dokumentaciji, to će se obavljati na površini od ukupno 29,3 hektara.

Akcija suzbijanja krpelja na frekventnim zelenim površinama, neformalnim izletištima i lokacijama gde se održavaju kampovi i radionice iz oblasti zaštite životne sredine, nastava i druge aktivnosti u prirodi u 2023. izvršiće se u dva ciklusa u razmaku od najmanje mesec dana između ciklusa na ukupnoj površini od oko 30 hektara – piše u dokumentaciji.

Među lokacijama gde se planiraju tretmani protiv krpelja su gradski park “Brđanka”, kao i ulice Šumatovačka, Maksima Gorkog, Nikole Tesle, Stevana Sinđelića, Milentija Popovića i Vojske Jugoslavije.

Na spisku su i zelene površine oko Više škole za vaspitače, aleksinačko Staro groblje, deo Novog groblja, deo izletišta “Fazanerija”, okolina crkve Svete Trojice, kao i delovi memorijalnih kompleksa Šumatovac i onog u Deligradu.

Tretiraće se i izletište “Jaz”, zelene površine ispred sportske hale i duž Ulice Tihomira Đorđevića od hale do ulaza u Poljoprivredno-tehničku školu. U planu su i dvorišta stambenih zgrada u užem centru, zelene površine oko pijace, kod Doma kulture i druge manje zelene površine.

Prskanje protiv krpelja planira se i u parkovima u Žitkovcu i Aleksinačkom Rudniku, na delu kompleksa u Gornjem Adrovcu, kao i na obalama Moravice i Bovanskog jezera.

Što se tiče komaraca, u planu su tri ciklusa tretmana, na ukupno oko 150 hektara, koji će, kako je navedeno, biti obavljani u večernjim satima. Iz Opštine ističu i da prvi ciklus treba obaviti što pre, a drugi i treći prema dogovoru.

Prskanje protiv komaraca planira se uz Južnu Moravu i uz delove starog korita te reke, kod Gornjeg Ljubeša, u katastarskim opštinama Korman, Ćićina, Trnjane, Aleksinac varoš, Aleksinac van varoš i Rutevac, oko ostataka bare u Prćilovici i kroz Žitkovac do Moravca, u delu Crepanskih rupa, severni deo Bobovišta, kao i južni deo tog naselja uz Južnu Moravu.

Na spisku su i izletište “Jaz”, park “Brđanka”, Ulica Vojske Jugoslavije, kod preduzeća FRAD filteri, Aleksinački Bujmir, Nozrina, Katun, Tešica, Dašnička reka od mosta na putu do železničkog mosta u Grejaču, Vakup i katastarske opštine Bovan i Kraljevo.

Deratizacija je, prema dokumentaciji javne nabavke, predviđena na ukupno 1,5 kilometar obale Moravice, u oko 400 šahtova kanalizacije, u podrumima 100 stambenih zgrada, kao i u ukupno 3.000 domaćinstava.

Tačna procenjena vrednost nabavke je 1.416.667 dinara.