Текст и фото Душан Стевановић    VIDEO PRILOG TV LASER

До сада је од малих богиња у алексиначкој Општини оболело 164 особа . Од наведеног броја, оболело је и 16 здравствених радника, 11 из Дома здравља Алексинац и 5 из Опште болнице, што озбиљно нарушава рад ових установа,  јер је из дана у дан све је мање здравствених радника који могу радити са пацијентима.

Међу оболелима су најпре доминирале одрасле особе које раде на јавним местима (јавне установе, пијаце, продавнице…) а последњих дана расте број оболеле деце из контаката. Очекује се даље ширење епидемије   јер епидемија ће се ,сигурно, даље интензивно ширити међу невакцинисанима свих старосних доби.

Мале богиње се преносе капљичним путем . Вирус се шири у околни ваздух говором, кашљањем и кијањем, али и директним контактом са секретима оболеле особе који долазе из уста и носа, али и преко предмета контаминираним капљицама из уста оболелог. Пошто се вирус веома лако преноси са човека на човека, могуће је заразити и више од 90 процената особа које су биле у контакту са оболелим током заразног периода. Вирус опстаје на предметима и површинама до 2 сата.