Novac Aleksinčana dobio nepostojeći fudbalski klub

 

Autor:M. Jovanović,Izvor:Južne vesti

Iako je u Zakonu o sportu naglašeno da novac iz budžeta Grada, Opštine i Republike mogu dobijati samo udruženja koja postoje najmanje godinu dana, Komisija za sport Opštine Aleksinac dodelila ih je Fudbalskom klubu OFK Napredak 1929, čak i pre nego što su oni zvanično registrovani kao klub. U 2015. i 2016. godini, tokom kojih nisu imali prava da konkurišu, oni su dobili više od 3 i po miliona dinara.

Po Zakonu o sportu, klub može dobiti novac ukoliko je registrovan u Agenciji za privredne registre i ukoliko je delatnost obavljao najmanje godinu dana pre konkurisanja.

Napredak 1929 upisan je u registar 24. februara 2015. godine, dok im je novac građana namenjen finansiranju u oblasti fizičke kulture dodeljivan od januara iste godine. Prema ovim dokumentima, oni su za prvu polovinu 2015. dobili 760.000 dinara, a već za drugi deo godine 1,5 miliona dinara.

Kako su se registrovali tek februara, oni nisu mogli da konkurišu ni za pare, koje su dodeljivane za celu 2016. godinu, s obzirom da se one raspodeljuju januara, kada klub nije imao godinu dana zvaničnog postojanja. Ipak, to za Komisiju nije bio problem i za 2016. godinu su dobili 1,83 miliona dinara.

Predsednik opštinske komisije za dodelu novca iz budžeta za finansiranje ove oblasti Dragan Jovanović, ipak je tvrdio da su oni ispunili kriterijume za dobijanje para, uprkos tome što je iz priloženog jasno da nisu.

Registrovani su pre konkursa i kvalifikovali su se za konkurs. Mi smo, kao komisija, hteli da im damo sredstva za opštinski rang, kao novom klubu. Oni su rekli: ne, mi nastavljamo tamo gde je bio Napredak. Donesite nam dokument da vas tamo puštaju u Region istočne Srbije, doneli dokument i komisiji je to bilo dovoljno – rekao je Jovanović.

On je dodao i da je klub Napredak 1929 naslednik kluba Napredak, koji je otišao u stečaj, te da takmičenje nisu počeli iz najnižeg ranga takmičenja, već tamo gde je Napredak prestao.

Međutim, stečajni postupak protiv starog Napretka, prema podacima sa APR-a, pokrenut je tek 2017, pa ga Napredak 1929 nikako nije mogao zameniti još 2015. godine.