40 GODINA ZA UBICU BIVŠE DEVOJKE

Piše Blic on line, B.Janaćković

Miodrag Karalić (58) iz Kruševca osuđen je u Višem sudu u Nišu na 40 godina zatvora jer je 5. decembra 2016.godine oko 18 časova iz bezobzirne osvete ubio bivšu devojku Gordanu Josifović (44), koju je istog dana oteo sa Milunom Kostićem (54) kako bi ih prinudio da raskinu emotivnu vezu.

Karalić je oglašen krivim da je Josifovićevu ubio u ataru sela Bradarac kod Aleksinca, a nakon toga pobegao autom kojim je upravljao Kostić i skrivao se sve do 9. decembra kada je uhapšen u Beogradu.

 

Veliko krivično veće Višeg suda kojim je predsedavala sudija Milica Grujić izreklo je Karaliću kaznu od 35 godina za teško ubistvo, dve godine za nezakonito posedovanje oružja i po tri godine zatvora za dve otmice, pa mu je na kraju izrečena jedinstvena kazna od 40 godina zatvora.

Dramatični događaji, kako je opisano u optužnici počeli su 5. decembra 2016.godine oko 16 časova, kada je Karalić ušao u automobil Kostića dok je posle posla čekao Gordanu da izađe iz tehničkog pregleda u kojem je radila. Kada je ušla u auto, Karalić je sa Gordanom je započeo svađu tražeći da raskine vezu sa Kostićem. Udario je jednom a potom ispalio hitac koji je Josifovićevu ranio u prst ruke i natkolenicu. U ataru Bradarca je Gordanu izveo iz automobila na zemljani put, prislonio joj pištolj na obraz i pucao, a potom ispalio još jedan hitac u teme nanevši joj povrede od kojih je preminula na licu mesta. Onda naredio Kostiću da vozi, što je ovaj uplašen za život i učinio. Telo ubijene je pronađeno 6.decembra oko 11.45 časova nakon čega je krenula potera za ubicom…

– Sudsko veće je našlo da je nesumnjivo učinjeno krivično delo na način opisan u optužnici. I sam optuženi u svojoj odbrani nije sporio činjenično stanje, okolnosti da je Gordanu lišio života kako je opisano u optužnici, kao ni događaje pre i posle ubistva Gordane. Kao sporno je javljala samo pravna kvalifikacija krivičnog dela ali je utvrđeno da se stiču sva obeležja krivičnog dela koje je opisano u optužnici. Stav veća je da je Gordanu lišio života iz bezobzirne osvete jer je započela vezu sa drugim muškarcem, rekla je u obrazloženju sudija Milica Grujić.

Prema njenim rečima Karalić zločin počinio kako bi Gordani vratio za “zlo” koje je ona njemu učinila, što je amoralna pobuda. Ona je objasnila da je sud cenio olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

– Kao olakšavajuće okolnosti uzeto je to što je imao raniji uredan život, što nije činio krivična dela, što je u vreme izvršenja dela bio smanjene uračunljivosti ali ne i bitno umanjene. Otežavajuće okolnosti su njegovo ponašanje nakon krivičnog dela, jačina zaštićenog dobra, okolnosti pod kojima je učinio krivično delo i činjenica da je za kratko vreme učinio četiri krivična dela, obrazložila je ona i dodala da je izrečena kazna adekvatna.

„Pravda je zadovoljena“

Majka ubijene žene tiho je plakala tokom izricanja presude.

– Pravda je zadovoljena, rekao je nakon izricanja presude brat ubijene Goran Đorđević.

“Kršio” ruke i ćutao

Karalić, koji se tokom celog suđenja izvinjavao porodici žene koju je ubio, izjavljujući da je i on u žalosti, prilikom izricanja presude je ćutao pognute glave, sve vreme “lomeći” ruke od nervoze.

Kostić oslobođen

Milun Kostić je prvobitno bio optužen za pomaganje učiniocu posle krivičnog dela, ali je u toku suđenja tužilaštvo odustalo od optužbi.