64 ПАРЦЕЛА НИКО НЕ КОРИСТИ !

Фото Душан Стевановић

На подручју Александровца, Алексинца, Беочина и Смедерева налази се 501 напуштена парцела, утврдила је Управа за пољопривредно земљиште теренском провером стварног коришћења пољопривредних површина на подруцју ове четири јединице локалне самоуправе .

Теренском провером фактичког стања, која је подразумевала фотографисање и видео записе, обухваћене су 1.484 парцеле у ове четири (ЈЛС), а 501 парцела је напуштена док се 983 користи на терену.

Када је реч о Алексинцу, проверене су 323 парцеле (231,79 хектара) и утврђено је да се на том подручју налазе 64 парцеле које нико не користи.

Детаљан списак парцела за које је утвђено да су напуштене биће објављен до 10. јануара, наводи се на страници Управе за пољопривредно земљиште Министарства пољопривреде.

Циљ програма је, између осталог, да се утврди ко стварно користи пољопривредно земљиште, а како би се субвенције државе праведније користиле.

Све пољопривредне парцеле у Србији на којима се заиста обавља пољопривредна производња биће, иначе, до 2023. године евидентиране, што ће бити основ за добијање државних субвенција.

Држава пољопривредницима већ одобрава подстицаје на основу површине земљишта коју имају у власништву, односно закупу, а која је уписана у катастру и на којој пољопривредници имају засађене културе.

Међутим, у пракси се показало да само на једном делу те површине, уствари, обављају производњу, па су на тај начин добијали новац и за део земљишта на којем нису засејали пшеницу, кукуруз, детелину…

Извор  Танјуг ,