64 ZARAŽENO U DOMU , U KULINI !

Izvor južne vesti , Autor J. C. M , foto arhiva

U Domu za smeštaj odraslih osoba Kulina, koji se nalazi u blizini Aleksinca, virus korona je potvrđen kod 64 osobe i to kod 14 zaposlenih i 50 korisnika, rekao je epidemiolog i član republičkog Štaba za krizne situacije Predrag Kon. On navodi da među obolelima nema teških slučajeva, te da niko od njih nije hospitalizovan, već su svi u izolaciji u posebnom paviljonu u okviru Doma.

Da u Domu u Kulini ima potvrđenih slučajeva saopštili su iz Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu 13. aprila, ali tada, kao i narednih dana, nije bilo informacija o broju zaraženih. Epidemiolog Branislav Tiodorović juče je rekao da je ukupno 50 potvrđenih pozitivnih, dok je danas taj broj uvećan za 14.

U samom Domu ima 296 štićenika i 203 zaposlena, a ukupno je 64 pozitivnih, uglavnom štićenici. Broj zaraženih zdravstvenih radnika je 14 – rekao je Predrag Kon.

On napominje da je napravljena takozvana izolacija u izolaciji, te da su svi zaraženi smešteni u posebnom paviljonu u Domu.

Zdravstveni radnici su izdvojeni i ne rade više. Ukupan utisak uređenosti tog prostora i izolovanosti je pozitivan. Nema teških slučajeva koji zahtevaju hospitalizaciju, tako su oni smešteni u tom jednom odvojenom paviljonu – objašnjava Kon.

On kaže da je situacija svakako ozbiljna kada virus uđe u ovakav kolektivni smeštaj, ali da je za sada situacija pod kontrolom.

Navodi da će dve medicinske sestre biti upućene u Dom kao pojačanje, kao i da će dobiti mobilni rentgen aparat kako bi se pratilo stanje obolelih.

Inače, u Domu u Kulini smeštaju se odrasle osobe ometene u razvoju, a jedna je od 15 ustanova socijalne zaštite u Srbiji u koje je ušao virus korona. Najgora situacija je u Gerontološkom domu u Nišu gde je 165 zaraženih, a obolelih ima i u Domu za smeštaj odraslih i starih “Eskulap centar“ u Nišu, Domu za smeštaj lica ometenih u razvoju Trbunje kraj Blaca, kao i u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici „Gornja Toponica“.