Autor D W , Foto ilustracija Dušan Stevanović

U rudniku „Soko“ najmanje sedmorica rudara iz Aleksinca, Sokobanje i Knjaževca zaraženi su koronavirusom. Kako Dojče vele piše, tamo su prekasno uvedene mere.

U rudnicima širom Srbije nema ni osnovnih higijenskih uslova, piše Dojče vele. Rudnik mrkog uglja „Soko“ između Sokobanje i Knjaževca prestao je da radi zbog potvrđenih slučajeva koronavirusa među rudarima, potvrđeno je ekskluzivno za DW.

„Rudnik ‘Soko’ trenutno radi samo na održavanju jamskih objekata, ne radi na proizvodnji“, kaže Saša Ognjanović, zamenik šefa kriznog štaba JP „Resavica“, koje upravlja rudnikom. „Radnici su poslati u kućnu izolaciju. Prvi je bio zaražen radnik iz opštine Knjaževac, a posle toga se pojavilo još slučajeva. Ukupno sedam rudara je zaraženo“, dodaje Ognjanović za DW.

Prvi slučaj u rudniku „Soko“ potvrđen je prošle nedelje (9. april) nakon čega je po prvi put smanjen obim rada. Radnici sa teritorije opštine Knjaževac, koji su radili u istoj smeni sa zaraženim, poslati su na prinudni godišnji odmor ili primorani da iskoriste slobodne dane, navodi se u zaključku kriznog štaba „Resavice“, prenosi DW.

Rudnik je zatvoren tek četiri dana nakon prvog potvrđenog slučaja.