ALEKSINAČKA SELA ODSEČENA OD SVETA , U SRED LETA

Oko hiljadu dve stotine meštana iz šest aleksinačkih sela tokom leta će biti bez autobuskog prevoza do grada. Linije koje su u nadležnosti Niš ekspresa su ukinute bez prethodne najave i za sada se ne zna hoće li biti vraćene.

Na seoskom putu u podne malo koga ali ko mora – mora. Autobusa nema, taksi tek po koji, pa se do grada pouzdano stiže jedino pešice. Meštani se žale da im je naporno.

Autobuska linija ukinuta je čim se školska godina završila, bez ikakve najave.

Želeli smo da meštanima Donjeg Krupca pomognemo da dobiju odgovor na pitanje zašto je linija ukinuta, ali uz sve pokušaje u Niš ekspresu nismo uspeli da saznamo ni zašto je ukinuta, ni da li će i kada biti obnovljena.

Odgovore na ova pitanja čekaju i u lokalnoj samoupravi. Nezvanično su kažu, saznali da je razlog za ukidanje linije je nerentabilnost tokom letnjih meseci kada đaci ne putuju.

„Veliki problem je višedecenijsko monopolsko ponašanje Niš ekspresa gde Aleksinac i druge opštine nemaju alternativu ili imaju alterativu koja nema kapacitete da ozibiljno preuzme obavljanje javnog prevoza“, kaže Nenad Stanković, predsednik Opštine Aleksinac.

Iz lokalne kase na ime mesečnih karata za đake i nastavnike ka Niš ekspresu godišnje ide oko 22 miliona dinara, a situacija poput ove do sada nije bilo.

Izvor RTS , Foto Dušan Stevanovič