ALEKSINAČKO POZORIŠTE U GRČKOJ

Teatar 91 – Aleksinac

U znak zahvalnosti i prijateljstva, a na dvadesetogodišnjicu od početka NATO bombardovanja Srbije, u pozorištu New Star Art Sinema u Atini, aleksinačko pozorište Teatar 91 nastupilo je s komedijom Zvezdana prašina, koju je po tekstu Dušana Kovačevića režirao Branislav Nedić, javlja za Program za dijasporu RTS-a Olja Vukosavljević.
Atinskoj publici poklonili su se Aleksinčani Bojan Cvetković, Zorica Stevanović i Srđan Stojadinović, i kruševački glumci Jelena Tomić, Jovana Đorić i Predrag Milenković.
Direktorka Teatra 91 Milena Rašić podseća da prijateljstvo treba održavati u najtežim, ali i najradosnijim danima, i prenositi ga na mlada pokoljenja. Gostovanje aleksinačkog pozorišta u Atini ostvareno je zahvaljujući saradnji Opštine Lavrio i Udruženja prijateljstva i tolerancije naroda Lavrio-Aleksinac i Ambasade Republike Srbije u Grčkoj, čiji su predstavnici prisustvovali predstavi, kao i predstavnici Ambasade BiH u Grčkoj i dveju bratskih opština, i pripadnici srpske dijaspore.
U nedelju, 24. marta, u Crkvi Svete Marine u atinskoj opštini Ilijupoli služen je dvadesetogodišnji parastos srpskim civilima i vojnicima koji su nastradali u NATO bombardovanju 1999. godine, i petnaestogodišnji pomen Srbima poginulim u martovskom pogromu na Kosovu i Metohiji, 2004. godine.
Parastos su služili sveštenici koji su na studijama u Atini. O stradanju našeg naroda za vreme bombardovanja govorio je vojni izaslanik u Atini Dragan Petković. Molitvenim učešćem, Srbi koji žive na području Atine odali su počast nevino postradalim srpskim žrtvama.

Izvor RTS