BRONZA U JAPANU ZA MOMKA IZ ŽITKOVCA

Izvor : Južne vesti , autor Nikola Djukić

Na 64. Međunarodnoj matematičkoj Olimpijadi za učenike srednjih škola, koja se održava od 2. do 13. jula u Tokiju, učenik niške Gimnazije “Svetozar Marković” Andrija Živadinović osvojio je bronzanu medalju i ponovio uspeh sa prošlogodišnje Olimpijade u Norveškoj.

Takmičenju u Tokiju prethodila je Balkanska matematička olimpijada na kojoj je Andrija Živković takođe osvojio bronzanu medalju, a Miloš Milosavljević, profesor Gimnazije “Svetozar Marković” koji ga je spremao, istakao je tada da je srebro izmaklo za jedan bod.

Osim Andrije, uspehe su zabeleželi i ostali učenici koji su predstavljali Srbiju na Olimpijadi u Tokiju, saopštili su iz Društva matematičara Srbije, koje je selektiralo reprezentativce.

Mateja Vukelić iz Matematičke gimnazije u Beogradu osvojio je srebrnu medalju. Aleksandar Višnjić i Stefan Šebez iz iste gimnazije osvojili su bronzanu medalju. Andrija Živković iz Gimnazije “Svetozar Marković” osvojio je bronzanu medalju, dok su Vukašin Pantelić i Gvozden Lapčević iz beogradske Matematičke gimnazije dobili pohvale – rekli su iz Društva matematičara Srbije.

U zvaničnoj konkurenciji na takmičenju u Japanu učestvovalo je 623 takmičara iz 116 zemalja.