BRUKA I SRAMOTA OD „ PAPRIKIJADE „ U RUTEVCU

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

VIDEO PRILOG TV LASER , Aleksinac.biz

Tekst i foto Dušan Stevanović

Neko kao da namerno želi da uništi jednu lepu manifestaciju , takozvanu „ Paprikijadu „ u selu Rutevcu kraj Aleksinca . Neko dobonamerniji , neko vredniji , neko ko zna šta znači reč marketing , napravio bi brend i bum od aleksinačke paprike koja je , uzgred rečeno , mnogo kvalitetnija od leskovačke . Jer , pored Morave niče sve što se zasadi i to u velikom obimu i izuzetnom kvalitetu .

Ovako , sve se svelona 5 izlagača i to 2 iz ražanjskog sela Praskovče , 2 iz susednog sela Vukašinovac i jedan iz Tešice . Nećete verovati , čak ni jedan iz Rutevca, sela domaćina . Sram i blam , ako se zna da u ovom kraju skoro svaka kuća sadi papriku i ima je u izobilju .

  • Ranije su nas zvali , obilazili , tražili da učestvujemo na „ Paprikijadi „ . Ovog puta niko nije došao kod nas . Iako sam bila spremna da izložim svoje proizvode , nisam znala , ni gde , ni kada će ova manifetacija biti održana – rekla nam je jedna starija žena iz sela Rutevca .

Manifestacija je , ipak , bila održana . U „žestokoj „ konkurenciji od 5 takmičara , najdužu i najtežu papriku imao je Ljubodag Pešić iz ražanjskog sela Praskovče . Najduža paprika je bila 31 centimetar , a najteža 345 grama  . Žiri je obišao i bašte domaćina , a za najbolju baštu proglašena je parcela od 55 ari Zorana Marinkovića iz Vukašinovca , dok je drugo mesto pripalo Slavku Miloševiću , takodje iz Vukašinovca . Oni su sadili sorte Kurtovka, Somborka , Dukat i Silvija .

Na „ Paprikijadi „su učestvovale i 2 ekipe u pravljenju paprikaša u kotlićima , a oba jela su bila , zaista , lepa i ukusna .

U večernjim programu , pored nastupa više kulturno umetničkihh društava , nastupila je i Vera Matović pred nekoliko stotina posetioca .

Ovo   je bila 17 – ta „ Paprikijada „ , a da li će je biti i sledeće godine i u kom obliku , videćemo .

https://www.youtube.com/watch?v=2CUObhRyNjU[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=“https://www.youtube.com/watch?v=2CUObhRyNjU&index=15&list=UUSXKaPCTat1yjZb1Vb7xdxg“][/vc_column][/vc_row]