DAN VINOGRADARA U “ TIHOJ NOĆI “

Foto Dušan Stevanović

www.aleksinac.biz , Tekst i foto Dušan Stevanović

Dan vinogradara ,Sveti Trifun ili popularno “ Zarezojla “ slavi se u čitavoj Srbiji , pa tako i u aleksinačkom kraju . Imali smo prilike da se družimo sa boemima koji su se sastali u kafani  “ Tiha noć “ da i ovog puta kao i prethodnih 30 godina proslave,zapevaju,popiju…Kako kaže naš narod, red je izveden domaćinski…Ujutru se išlo u vinograd da se zareže loza i zalije vinom. Odsečene grančice skupljene su u snop i donesene kući da stoje do sledeće godine.Drugi deo nastavljen je u kafani Tiha noć. Kolačar je ove godine bio Ilija Stojmenov , gradjevinski preduzimač  u penziji , a slavu je osvetio pop Ivan.

  • Svako je doneo po nešto od kuće , šta je imao, razne sezonske salate i naravno jagnjeće i praseće pečenje koje je bilo na stolu. Od pića se pilo samo domaće vino i rakija – rekao je kolačar Ilija Stojmenov .

Struktura ljudi bila je različita.Za istim stolom sedele  su kafedžije,profesori,bankari,razne zanatlije  i penzioneri. 

I trebalo je videti kako boemi umeju da uživaju.Polako se pije, polako se mezi, a najviše  peva.Naravno, niko  pijan jer svi su prošli dugogodišnju kafansku školu. Glavni štimung davao je Žika Stanković, vlasnik restorana “ Tiha noć “ koji je prvi počeo da peva, a zatim su nastavili i svi ostali.Sutradan je organizovan „radni doručak“. Sumirali su se rezultati,prepričavale anegdote, a dojelo se i dopili ono što je ostalo od juče. I tako do sledeće godine,kada će ovo društvo slaviti 32 godina „opstanka za kafanskim stolom“ .