UDAJA JE NAJVAŽNIJI POSLOVNI POTEZ

Piše dr Slobodan Petrović Cobi
Koliko je za neku porodicu pa i čitavu varoš značila dobra udaja može se videti na vratolomnom uspehu stare ćurčijske porodice Janković.
U Aleksinac su preko Donje Trnave došli iz Niša gde je i rodjen najstariji član porodice vredan majstor ćurčija Kosta Janković.On se oženio Ivanom ,Vanom,ćerkom Knez Milojka Ivkovića gospodara Aleksinca.Tako je i dobio u miraz veliko bogatstvo placeve,kuće i bašte.
Pored Moravice su bile tzv Ćurčijske bašte koje su radili povrtari iz Bugarske./Jedna od njih bila je Biškitova familija/.Ali glavni zgoditak bila je udaja Perside ćerke Kostine za Dr Djordja Dimitrijevića okružnog fizikusa.
Izuzetan školovan lekar radio operacije u Aleksincu koje se i danas ne rade.No i bizmismen.Na Kostinom imanju otkrio da seljaci kopaju dobar mrki ugalj i zajedno sa pivarom Apelom otvara prvi rudnik.Od tada kreće i industrijalizacija varoši posebno nakon prodaje rudnika Belgijancima.Na slici se vidi stara kuća Jankovića,ambulanta dr Djordja i apoteka Djordja Hasa.Sva tri sina dr Dimitrijeviça bili su generali.