DAN ŽALOSTI U ALEKSINCU

 

Danas  je u Aleksincu proglašen Dan žalosti povodom pogibije četvorice meštana koji su stradali u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj.

Na osnovu odluke predsednika Opštine Alekscinac Dalibora Radičevića, sreda, 30. jun, proglašen je za Dan žalosti povodom nesreće od pre 7 dana u Nemačkoj u kojoj su nastradali Nikola Stanković, Milan Lepojević, Srđan Asanović i Miloš Utković.

Nesreća se dogodila 22. juna u blizini Nojtraublinga u okrugu Regensburg, a kako su preneli nemački mediji, automobil „bmw“ kojim su putovali Aleksinčani je pri punoj brzini udario u kamion.

Organi i organizacije, kao i druga pravna lica koja ističu zastavu, dužna su da u vreme dana žalosti zastavu Republike Srbije spuste na polovinu jarbola, odnosno koplja. U obrazovnim ustanovama dan žalosti obeležava se minutom ćutanja na prvom času nastave, a program nastave muzičkog obrazovanja prilagođava se danu žalosti.

Dan žalosti u sportskim halama, stadionima i igralištima obeležava se spuštanjem na pola jarbola ili pola koplja zastave Republike Srbije i zastava sportskih klubova. Za vreme dana žalosti je zabranjeno emitovanje zabavne i narodne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.