DEDA MRAZ IZ ALEKSINCA KOZAMA DONOSI POKLONE UGROŽENOJ DECI

Dvadesetjednogodišnjak iz okoline Aleksinca iskoristio je svoju popularnost na društvenim mrežama da pokrene akciju prikupljanja i podele paketića deci iz socijalno ugroženih porodica. Nenad Petrović, inače, kada ne raznosi paketiće širom Srbije, čuva koze, ovce i pravi sir koji je sve više tražen.

“U selu svaka starija žena Nenada obožava”, priča nam njegov otac Saša. “Babe, obožavaju ga – ‘dobro jutro’, ‘dobar dan’. Dok je mali bio hoće da pomogne. Snlažljiv je i dosta ima prijatelja”, ističe Saša Petrović.

U selu, međutim, ima ukupno šezdesetak stanovnika, a od vršnjaka tu živi samo njegov godinu dana stariji brat Nikola.

Sa druge strane, na Instragramu ima više od 85.000 pratilaca koje je pozvao da se organizuju i za socijalno ugroženu decu pripreme novogodišnje paketiće. Tako su ga prozvali Deda Mrzom iz Porodina, koji ovih dana putuje Srbijom i deci deli poklone.

“Južnom Srbijom. Tu gde niko ne ide, ja idem”, kaže Nenad. “Ovo su te igračke, ti slatkiši što su nam stigli od dobrih ljudi. Jedan smo poslali u Beograd, preksinoć smo išli u Niš i podelili dvadesetak, jedan šaljemo maloj Vasiliji”, priča nam Deda Mraz iz Porodina dok ponosno pokazuje paketiće koje je prikupio.

Sprema se paketić i za decu u Ljuboviji, Jagodini, u lokalnoj seoskoj školi. Svakodnevno stižu i novi, a Nenad Perović prihvata sve poklone za decu – osim novca.

nenad i nikola

Izvor: N1

On, inače, novac zarađuje baveći se poljoprivredom. “Jedan dan je otišao u selo, ne znamo niko gde je, i tek ide, vuče nešto. Pitam ga šta je to, kaže: ‘Ja sam kupio kozu da čuvamo’”, priseća se Nenadov brat Nikola.

Nenad dodaje da je prvu uzeo dve ovce, majku i ćerku – Nikoliju i Vesnu. “Posle sam uzeo ovna, a posle ovu žutu kozu i onda tri druge. Razdvojeni su jer se ovan i koze biju kao partizani i Nemci, jer su tvrdoglavi verovatno svi, i mogu da se povrede”, objašnjava on.

Iako tvrdoglave, daju puno mleka pa je Nenad zadovoljan proizvodnjom. “Probili smo tržište. Prodajem kajmak, sir, mleko, surutku isto”, navodi on.

baka stana

Izvor: N1

Plan je da povećaju broj životinja i proizvodnju i da ostanu u selu, na šta je njihova baba Stana naročito ponosna.

“970 grama je očuvan, toliki se rodio, toliku kilažu je imao. Jedva smo ga uspostavili, i evo ga, kol’ki je sad i ponosna sam i na jednog i na drugog. Nisu me obrukali, nisu pijanci, nisu skitaroši, stvarno su i škole završili”, ističe baka Stana.

Osnovnu u Nišu, sa svim peticama. Deda Mraz iz Porodina, zapravo je tamo rođen i odrastao, a porodica se u selo vratila tek nedavno. Rešeni da ostanu.