Nestanak beba počela da istražuje komisija u niškom Kliničkom centru

beba

Roditelji tragaju za istinom o svojoj deci već decenijama; ilustracija; foto: Flickr/Pixabay

Zbog zahteva roditelja da imaju uvid u dokumentaciju sa porođaja, jer sumnjaju da su im bebe pre više godina otete, kao i duplog bolničkog protokola u dva slučaja, u Kliničkom centru Niš je počela sa radom komisija koja ima zadatak da rasvetli prijavljene slučajeve nestanka dece.

Iz Uprave KC Niš navode da je komisija formirana 17. decembra, a da je plan da oni prikupe svu potrebnu dokumentaciju koja se odnosi na porođaje od 1958. godine.

Komisija ima zadatak da izuči svu medicinsku dokumentaciju koja se odnosi na porođaje u navedenom vremenskom periodu. Po eventualnom pronalaženju, sortiranju i popisivanju, Komisija će sastaviti izveštaj i isti dostaviti direktoru Kliničkog centra Niš, koji će po prijemu izveštaja formirati novu komisiju, sastavljenu od lekara, čiji će zadatak biti utvrđivanje činjenica po predstavkama podnetih od strane pacijenata vezanih za porođaje u navedenom vremenskog perioda – kažu u Upravi KC Niš.

Objašnjavaju da im je do sada pristiglo 7 zahteva roditelja koji žele da utvrde šta se desilo sa njihovom decom, te da su fomiranjem komisije želeli da im izađu u susret.
Sve prikupljene informacije, nakon rada Komisija, biće dostupne podnosiocima zahteva, a Klinički centar Niš će i nadalje postupati u skladu sa Zakonom i instrukcijama Ministarstva zdravlja Republike Srbije – kažu u Kliničkom.

Predsednik udruženja „Za istinu i pravdu o bebama“ Radiša Pavlović kaže da je u Nišu pronađen prepisan, odnosno dupliran protokol u dva slučaja porođaja koji su se dogodili od 1968. do 1971. godine, te da je to i bio razlog da se formira ova komisija.

I dok u KC Niš kažu da je čini kompetentno medicinsko osoblje ove zdravstvene ustanove, Pavlović napominje da je dogovor da se u komisiji budu i neki od roditelja, kao i on kao član Vladine komisija za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece.

Nećemo dozvoliti da samo njhovi ljudi budu u komisiji i eventualno pokušaju da zataškaju sve. Komisija mora da balansira svu dokumentaciju, a koliko znamo arhiva je raspoređena na 6 mesta. Neka dokumentacija se čuva i u Knez Selu. Nećemo dozvoliti da ta dokumentacija nekako nestane ili bude uništena – kaže Pavlović.

Napominje da je njihova misija da utvrde istinu, te tvrdi da je samo od 2002. do 2006. godine u Nišu radnoj grupi MUP-a prijavljeno oko 120 sumnji u to da su bebe otete.

Da se roditelji više ne lažu, da se ne maltretiraju. Svaki roditelj koji posumnja da mu je beba misteriozno nestala iz bilo kod porodilišta, ima pravo da dobije dokument kojim raspolaže ta ustanova. Nema više poplava, bili požari, bilo ovo ili ono, to je neprihvatljivo. Svako ima pravo da sazna istinu – rekao je Pavlović.

Inače, prema podacima ovog udruženja u Srbiji je nestalo oko 3.000 beba.

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti