Domu u Kulini doniran aparat za laboratoriju i krevet za kupanje

Za analize krvi i urina osoba smeštenih u Domu u Kulini, koje osim teškog stepena ometenosti u razvoju imaju i druge teške zdravstvene probleme, sada laboratorija ove ustanove neće koristiti prevaziđeni aparat, niti ručno prati epruvete, a korisnici neće biti slati u Aleksinac. Domu za smeštaj odraslih doniran je biohemijski analizator, kao i krevet za kupanje ležećih pacijenta i tri medicinska dušeka.

Prema rečima direktora Doma Kulina Vojkana Stanojevića ova donacija organizacije “Help” vredna 1,6 miliona dinara puno će značiti, kako samim korisnicima, tako i radnicima da lakše i brže brinu o njima.

Napominje da na godišnjem nivou laboratorija Doma uradi oko 7.000 analiza, te da će sada to raditi brže i kvalitetnije.
Sada možemo mnogo komotnije, brže i mnogo ispravnije da radimo analize. Naime, imali smo stari aparat koji je davno prevaziđen, a epruvete su se prale ručno što znači da je uvek postojala šansa za grešku. Osim toga, ranije bi za analize značilo da se korisnik vozi u Aleksinac, što je 52 kilometra u oba pravca, plus angažovanje vozača i jednog ili dva pratioca – kaže direktor Stanojević.

Dobili su i krevet za kupanje nepokretnih pacijenata, a direktor napominje da bi im puno značilo kada bi ih imali još, jer imaju puno teško pokretnih korisnika.

Sledeća tehnička pomoć koja nam je potrebna jeste novi portalb rendgen aparat, jer ovaj koji imamo je iz 1985. godine i koristi zastarelu tehnologiju, a hemikalije je teško naći. Ove godine smo uradili samo 80 snimaka i više je bio u kvaru nego što je bio ispravan – objašnjava Stanojević.

Autor:J. C. M.Izvor:Južne vesti