ENGLESKA OAZA U ALEKSINCU

Piše dr Slobodan Petrović , Cobi

Velika Britanija je 1837. godine poslala prvoga britanskog konzula, pukovnika Džordža Lojda Hodžisa, na dvor kneza Miloša Obrenovića.
Diplomatska pošta se prenosila kurirskim putem, a sa Orijenta je ulazila u Srbiju preko Aleksinca. U ovom gradiću sa tri hiljade stanovnika nalazila se stalna postaja engleske vlade. Kako su zbog karantinskog nadzora britanski kuriri morali duže da borave u Aleksincu, konzul Hodžis je zamolio kneza Miloša da englesku diplomatsku poštu prenosi srpski kurir, kako bi što brže stigla do krajnjeg odredišta.
Miloš je molbu sa zadovoljstvom prihvatio, a konzulu je preporučen Rista Prendić (1803–1892), koji je važio za dobrog kurira-tatarina, jer je put između Beograda i Carigrada prevaljivao za šest dana. Englezi su ga plaćali deset dukata mesečno.
Prihodi Riste Prendića su rasli, pa je krajem četrdesetih godina 19. veka u Aleksincu sagradio veliku kuću sa konakom u kojem su odsedali engleski kuriri./na slici/
Govorio je turski, grčki i engleski, pa nije čudno što je njegov dom postao „engleska oaza na jugu Srbije”. Goste je čekao uvek dobar engleski ručak: pečena govedina, puding od šljiva, služen je šeri, a pilo se i originalno englesko pivo. U konaku je postojala i mala engleska biblioteka. Rista je svoje goste vodio u lov i u razgledanje okoline.
Rista Pendić je bio član kurirske službe engleske vlade do Krimskog rata 1855. godine.
Inače, Rista Pendić je 4. marta 1867. godine iz Carigrada doneo vest o predaji gradova Srbima. U njegovom konaku pored „diplomatskih kurira” odsedale su srpske ugledne ličnosti – knez Miloš, knez Mihailo i kralj Milan.
Prva apoteka u Aleksincu je 1871. godine otvorena na njegovom imanju.
Penzionisan je u dubokoj starosti 1882. godine.
1935 i 1936 tu je podignuta nova zgrada za školu koja je osveštana 27.januara 1937 godine.
Danas je na tom mestu, preko puta Sabornog hrama Sv. Nikole u Aleksincu, osnovna škola „Ljupče Nikolić”.