У склопу Међународне вежбе управљања последицама ванредних ситуација „СРБИЈА 2019“, данас је на Бованском језеру одржана показна вежба спасилачких тимова из седам земаља.

На вежби су виђени сви аспекти спасавања људи у различитим ситуацијама – приликом гашења пожара са земље и из ваздуха, у пловилима, спасавање из рушевина, уз коришћење спасилачке опреме и ваздухоплова.

Горан Николић, начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту Сектора за ванредне ситуације МУП-а, истакао је да је у тродневној вежби учествовало више од 500 људи из Србије, Русије, Мађарске, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Турске, Кубе, као и представници Руско-јерменског хуманитарног центра.

„Сви учесници су били на висини задатка и вежба је протекла у најбољем реду“, рекао је Николић.Вежби на Бованском језеру су присуствовали потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, заменик министра за ванредне ситуације Русије Александар Чупријан, као и званице из земље и иностранства.

Вежба „СРБИЈА 2019“ биће завршена данас у Нишу, а церемонији затварања присуствоваће председник Александар Вучић, као и министар за ванредне ситуације Руске Федерације Јевгениј Зиничев.Вежбу организују МУП Србије и Министарство за цивилну заштиту, ванредне ситуације и отклањање последица елементарних непогода Русије.

Циљ је развијање капацитета за одговор и уклањање последица ванредних ситуација, уз ангажовање специјалистичких тимова и коришћење специјалне спасилачке опреме и ваздухоплова.

Извор и фото ТАНЈУНГ