General Stojanović: Mogući oružani sukobi na severu Kosova

Momir Stojanović, general major u penziji koji je od 2003. do 2005. godine bio načelnik Vojno – bezbednosne agencije u Srbiji ocenio je da ne isključuje mogućnost da dođe do oružanog sukoba na severu Kosova posle astronomski uvećanog poreza od strane Prištine prema Beogradu.

Radio sam na Kosovu toliko godina i znam mentalitet Albanaca. Može doći do oružanog sukoba ograničenog trajanja, ukoliko se velike sile, Sjedinjene američke države(SAD) i Nemačka ne dogovore oko sudbine Kosova. Haradinaj je nemački đak dok je Tači na strani SAD. Među njima se vodi i vodiće se žestok sukob jer u ovom takozvanom „carinskom ratu“ ne vidimo da se Tači pojavljuje, dok Haradinaj ne odstupa od svojih stavova. Zato, ako se velike sile ne dogovore oko sudbine Kosova može doći do neke prećutne dozvole da Albanci krenu na sever Kosova, a Srbija sigurno neće i ne sme da ide ispod granica svog dostojanstva – kaže general major Stojanović.

General major dodaje da u slučaju tog oružanog sukoba ili kako Stojanović to naziva „regionalnim ratom“ neće ostati iste granice ni u Makedoniji, a možda ni u Crnoj Gori.

Varaju se oni koji smatraju da će sukob ostati u okvirima severa Kosova. Sumnjam da će onda i komšije ostati sa istim granicama kao sada – upozorava on.

General major za celu ovu situaciju krivi Evropsku uniju koja nije na vreme reagovala na sve provokacije Albanaca.

Amerikanci tu imaju jasan cilj. Oni su od Miloševića tražili Slatinu (aerodrom pored Prištine), kada to nisu dobili oni su izgradili Bondstil koji je mnogo utvrđenija baza. Oni žele da se KFOR ukloni sa tih prostora i da ih zameni Vojska Kosova koja je znatno jeftinija od inostranih mirovnih snaga, a i tada bi imali suvozemne puteve „na dlanu“, a bili bi nesmetano bliži na jedan korak prema Rusiji – zaključuje Stojanović.

Izvor  gradjanin.rs , M.S.