Aleksinački festival se završio kako je i počeo – otkazivanjem predstave

Autor:M. Z. Izvor:Južne vesti

Pozorišni festival u Aleksincu završio se dan ranije jer su glumice predstave Kraljice odbile da dođu u gradić na jugu i odigraju predstavu. Žiri je proglasio najbolje, ali je naveo da je “politički voluntarizam i komesarska osionost” bacila senku i ugrozila budućnost festivala. Ekipa Jami distrikta, nagrađena za režiju i glumu, novčani deo uplatiće u fondaciju Sergeja Trifunovića, zabranjenog ove godine u Aleksincu.

Neslavan početak, pa neslavan kraj ovogodišnjeg pozorišnog festivala u Aleksincu. Počeo je izbacivanjem predstave sa Sergejem Trifunovićem, a završio se otvorenim bojkotom. Ekipa predstave Kraljice navela je da ne dolazi u Aleksinac, pa je festival zatvoren sinoć.

Nagrade za najbolju predstavu, najbolju režiju, najbolji tekst i najbolju glumicu pripale su ekipi Jami distrikta, koja je i najbolja predstava po oceni publike.

Kokan Mladenović, režiser Jami distriktakoji se pobunio protiv politikanstva u organizaciji festivala, još jednom je pokazao bunt i solidarnost sa Trifunovićem.

Zahvaljujemo na nagradama. Bitka tek počinje. Nakon što nam bude uplaćen, novčani deo nagrade biće prosleđen fondaciji Podrži život Sergeja Trifunovića… S.F.S.N. – poručio je preko društvenih mreža Mladenović.

Nagradu “Olga Ivanović” za najbolju glumicu festivala ravnopravno su podelile tri glumice Jami distrikta – Isidora Simijonović, Vanja Nenadić i Nini Nešković.

Za najboljeg glumca proglašen je niški glumac Aleksandar Marinković, za ulogu u predstavi U čije ime.